Pečené kuře se zeleninou z jednoho plechu
Pečené kuře se zeleninou z jednoho plechu
SUROVINY
- 2 jarní kuřata z volného chovu nebo klasické kuře
- 200 g syrových malých brambor (varný typ A)
- 200 g mrkve
- 200 g ředkviček
- 200 g cherry rajčátek
- 200 g brokolice
NA ZÁLIVKU:
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- kůra a šťáva z 1 citronu
- ½ lžičky soli
- pepř
POSTUP
1) Troubu předehřejte na 180 °C. V misce smíchejte balzamikový ocet s medem, olivovým olejem, rozmarýnem, kůrou a šťávou z citronu, solí a pepřem.
2) Kuřata omyjte a připravenou zálivku důkladně vmasírujte do masa. Kuřata nechte stranou odležet.
3) Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny nebo na plátky, mrkev nakrájejte na kolečka nebo na plátky, ředkvičky očistěte kartáčem a rozpulte, cherry rajčátka rozkrájejte na poloviny a brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky.
4) Plech vyložte pečicím papírem a přemístěte na něj připravená kuřata. Plech s kuřaty vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova při 170–180 °C (potrvá to 70–80 minut). Po zhruba 40 minutách pečení přidejte ředkvičky, mrkev a brambory, po 50 minutách brokolici a na posledních 10 minut cherry rajčátka.
5) Hotová pečená kuřata podávejte s pečenou zeleninou nebo další přílohou.
TIP! Zálivky připravte trochu víc a kuře i zeleninu s ní potřete v průběhu pečení.