Ragú s kořenovou zeleninou a vinným octem
SUROVINY
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g bílé cibule (oloupat a nakrájet na kostky)
- 180 g mrkve (oloupat a nakrájet na kostky)
- 100 g bulvového celeru (oloupat a nakrájet na kostky)
- 150 g kořenové petržele (oloupat a nakrájet na kostky)
- 500 g hovězího zadního (nakrájet na kostky)
- 30 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 750 ml hovězího vývaru
- 1 l vody
- 2× snítka čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžíce sušeného)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekat najemno)
- 2 kusy bobkového listu
- 3 kusy kuliček nového koření
- 200 g hnědých žampionů (nakrájet na čtvrtky)
- 2 lžíce čerstvé hladkolisté petrželové natě (nakrájet nahrubo)
- sůl
- pepř
POSTUP
1) Připravte si větší hrnec, nalijte do něj olivový olej a rozpalte jej na středním plameni. Jakmile bude olej dostatečně rozpálený, přidejte cibuli a stále na středním plameni restujte 5–7 minut, dokud cibule nebude zlatavá. Poté do hrnce vložte mrkev, celer a petržel a restujte dalších 8–10 minut. Po uplynutí uvedeného času přidejte maso, sůl, pepř, rajčatový protlak, cukr a ocet a vše restujte 5–7 minut na středním plameni.
2) Ve chvíli, kdy bude směs zarestovaná, ji zalijte vývarem a vodou a přidejte bylinky a koření. Hrnec přiklopte pokličkou a vše vařte na mírném plameni 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne. Až bude maso měkké, vyjměte ho ze základu na omáčku a pomocí tyčového mixéru vše důkladně rozmixujte dohladka (minimálně 3–4 minuty). Poté maso vložte zpět do omáčky, osolte, opepřete a přidejte žampiony. Hrnec opět přiklopte pokličkou a vše vařte dalších 10–12 minut na středním plameni.
3) Hotovou omáčku posypte nahrubo nakrájenou hladkolistou petrželovou natí a podávejte.
TIP! Ragú podávejte s kváskovým chlebem nebo bramborovou kaší.