Čokoládový moučník s červenou řepou

Čokoládový moučník s červenou řepou

Suroviny:

250 g uvařené červené řepy
200 g tmavé čokolády (70 %)
5 vajec
200 g másla
190 g hnědého cukru
135 g hladké mouky
10 g kypřicího prášku do pečiva
3 pol. lžíce kakaa
5 pol. lžic uvařené silnější kávy

 

Postup:

  1. Červenou řepu mixujeme, až vznikne hladké pyré.
  2. Čokoládu rozpustíme s máslem. „Nejvhodnější je postup, kdy obě suroviny vložíme do mísy, kterou umístíme nad hrnec s probublávající horkou vodou, a necháme je povolit pouze působením horké páry. Odborně se tento způsob vodní lázně označuje Bain Marie. Takto si zajistíme, že se suroviny rozpustí pozvolna a nepřipálí se,“ doporučuje Tomáš Kunovský, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, s tím, že další možností je použít mlékovar.
  1. Vajíčka ušleháme s cukrem do pěny. Tuto vaječnou pěnu pak přidáme do rozpuštěné čokolády s máslem a zlehka promícháme. 
  2. Mouku (může být i GF – bezlepková) smícháme s kakaem a přidáme k čokoládovému základu. Opět promícháme.
  3. Přilijeme šálek vychladlé silnější kávy a pyré z řepy. Nyní těsto zpracujeme, až je hladké. 6. Formu (může být tradiční kulatá, nebo pro ozvláštnění zvolíme formu ve tvaru obdélníku) vymažeme změklým máslem pomocí cukrářské metličky a vysypeme hrubou moukou. Pak do ní těsto opatrně nalijeme. 
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut. Poté zkontrolujeme, formu otočíme o 180°a pečeme ještě dalších 10 minut. 
  5. Po vychladnutí zdobíme dle vlastního vkusu. 

Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského: Na moučníku vypadají hezky drcené oříšky, mandle, čokoládový krém a kandovaná řepa (uvařená v cukrovém rozvaru).

 

 

Zdroj a foto: Resort Valachy, www.valachy.cz

 

Ingredience:

řepa červená