Bramborové šišky s vůní vanilky a skořice
Suroviny:
500 g vařených brambor
300 g polohrubé mouky
3 vejce, sůl
Na posypání:
mletý mák, perník nebo strouhanka lehce osmahnutá na ghí
moučkový cukr
Na omaštění:
Ghí se skořicí a vanilkou od Českého ghíčka (může být i čisté nebo BIO Ghí)
Postup:
- Uvařené brambory necháme vychladnout. Pak je nastrouháme na jemném struhadle a zasypeme moukou.
- Bramborovou směs osolíme, přidáme vejce a zpracujeme v hladké tužší těsto.
- Těsto rozdělíme na tři díly a z těch pak ukrajujeme menší kousky. Z každého kousku nejprve vyválíme kuličku a z ní pak malou šišku. Hotové šišky pokládáme na pomoučněný vál nebo prkénko.
- Do většího hrnce dáme vařit vodu, osolíme ji, a když je ve varu, šišky do ní vhodíme. Sledujeme, zda se některá nepřichytila u dna. Pokud ano, opatrně ji vařečkou odlepíme. Šišky vaříme asi 5 minut. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové.
- Pak je scedíme, necháme okapat a vložíme na chvilku do mísy s trochou rozpuštěného ghí. Zlehka promícháme, aby se stejnoměrně obalily ghíčkem a nelepily se k sobě.
- Šišky rozdělíme na talíře a sypeme podle chuti – buď mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, strouhaným perníkem nebo strouhankou osmahnutou na ghí. Poléváme je rozpuštěným skořicovým ghíčkem s vanilkou, které dodá pokrmu jemnou chuť a vůni.
zdroj: www.ceskeghicko.cz