Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

Suroviny: 

(na 2 menší mazance, každý cca 500 g)

500 g hladké mouky
20 g kvasnic
85 g cukru krupice 
35 ml mléka
5 vajec
220 g másla
2 a ½ lžičky soli 
100 g mandlových plátků
100 g kandované pomerančové kůry

 

Postup:

„Těsto si připravíme den předem. Pečeme druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin,“ upozorňuje šéfkuchař Tomáš Kunovský ze Spa hotelu Lanterna.

  1. Z vlažného mléka a kvasnic vytvoříme kvásek. Smícháme ho s moukou a vajíčky, vypracujeme těsto a necháme ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidáváme máslo a dobře ho do těsta zapracujeme. Vmícháme nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto necháme odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. „Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť,“ vysvětluje šéfkuchař.  
  2. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujeme a pak rozdělíme na dva bochníky.  které necháme vykynout při pokojové teplotě. „Dbáme na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud bychom totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost,“ upozorňuje Tomáš Kunovský.
  3. Po vykynutí potřeme mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a vložíme do vyhřáté trouby – pečeme asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
  4. Po vytažení z trouby potřeme máslem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského: Do těsta můžeme předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou BIO citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.

 

 

 

Zdroj a foto: Resort Valachy, www.valachy.cz

 

Ingredience:

droždí mouka hladká