Domácí balkánky

Domácí balkánky

Suroviny:

TĚSTO:

  • 250ml vlažné vody
  • 1lžička soli
  • 1lžička cukru,
  • 500g hladké mouky ( nebo 400g hladké mouky a 100g celozrnné pšeničné mouky)
  • 25g čerstvého droždí

 

NÁPLŇ:

  • 250g balkánského sýra
  • 120-150g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1 vejce
  • trochu hladké mouky

 

DÁLE:

  • 1 žloutek na potření a semínka

 

Příprava:

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto. Během kynutí těsta si připravíme náplň: sýr rozdrobíme, smícháme s jogurtem nebo zakysanou smetanou, vejcem a je-li potřeba, přimícháme špetku mouky pro zahuštění. Po 30 minutách kynutí je těsto připravené k dalšímu zpracování. Vykynuté těsto rozválíme na čtverec silný cca 1cm.Rozkrájíme ho na čtverce cca 15x15cm, rozdělíme na ně náplň a složíme protilehlé rohy přes sebe.Hotové naplněné kousky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem,potřeme je rozšlehaným žloutkem (či celým vejcem) a posypeme semínky. Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme dozlatova při 190°C 20-25 minut.

 

Ingredience: