Domácí balkánky
Suroviny:
TĚSTO:
- 250ml vlažné vody
- 1lžička soli
- 1lžička cukru,
- 500g hladké mouky ( nebo 400g hladké mouky a 100g celozrnné pšeničné mouky)
- 25g čerstvého droždí
NÁPLŇ:
- 250g balkánského sýra
- 120-150g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 vejce
- trochu hladké mouky
DÁLE:
- 1 žloutek na potření a semínka
Příprava:
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto. Během kynutí těsta si připravíme náplň: sýr rozdrobíme, smícháme s jogurtem nebo zakysanou smetanou, vejcem a je-li potřeba, přimícháme špetku mouky pro zahuštění. Po 30 minutách kynutí je těsto připravené k dalšímu zpracování. Vykynuté těsto rozválíme na čtverec silný cca 1cm.Rozkrájíme ho na čtverce cca 15x15cm, rozdělíme na ně náplň a složíme protilehlé rohy přes sebe.Hotové naplněné kousky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem,potřeme je rozšlehaným žloutkem (či celým vejcem) a posypeme semínky. Vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme dozlatova při 190°C 20-25 minut.
Ingredience: