Hruškový koláč s tvarohem z domácího listového těsta se skořicí
Náročnost: střední, Počet porcí: 2 koláče
Ingredience
Na listové těsto
80 g + 170 g studeného másla
270 g hladké mouky PENNY
120 ml studené vody
1 lžička mleté skořice
špetka soli
Na hruškovotvarohovou náplň
3 větší sladké hrušky
1 lžíce másla
3 lžíce třtinového cukru
500 g tučného tvarohu BONI
200 ml smetany ke šlehání
1 vejce
1 žloutek
Postup - listové těsto
1. Do mísy kuchyňského robota dejte 80 g na kostičky nakrájeného studeného másla, všechnu mouku, mletou skořici, špetku soli a studenou vodu. Za použití nástavce typu hák nechte robota vypracovat hladké, nelepivé těsto. Pokud nemáte robota, těsto vypracujte ručně.
2. Hotové těsto rozválejte na pečicím papíru, překryjte druhým pečicím papírem a dejte na 45 minut vychladit do lednice.
3. Zbylých 170 g vychlazeného másla vložte mezi dva pečicí papíry a vyválejte na placku.
4. Tuto máslovou placku opatrně přesuňte do středu vychlazeného těsta.
5. Těsto z obou stran přeložte tak, aby v něm bylo máslo zabalené. Znovu vyválejte, aby se vše propojilo.
6. Rozválené těsto přeložte na třetiny a potom na polovinu.
7. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.
8. Tento proces opakujte ještě 3x až 4x. Těsto můžete ihned použít nebo jej uchovat přes noc v lednici.
9. Hotové listové těsto vyválejte na tloušťku cca 0,4 cm, aby se netrhalo, ale ani nebylo příliš tlusté.
10. Koláčovou formu vymažte máslem a vložte do ní rozválené těsto.
11. Přitlačte ho ke stěnám a přesahující kraje odkrojte. Nechte jen malý přesah přes formu. Těsto obsahuje hodně másla, které by během pečení z krajů steklo.
12. Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 210 ℃ asi 10 minut, dokud nezezlátne.
Postup - hruškovotvarohová náplň
1. V menším hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte jednu třetinu hrušek nakrájených na plátky.
2. Po půlminutě přisypte 2 lžíce třtinového cukru a nechte spolu s máslem rozpustit.
3. Směs nechte vychladnout.
4. Ve větší míse vyšlehejte tvaroh, smetanu, vejce a žloutek.
5. Poté přimíchejte hrušky v karamelové omáčce.
6. Vzniklý krém přesuňte na předpečené listové těsto.
7. Navrch koláče naskládejte zbytek nakrájených hrušek. Zlehka posypte třtinových cukrem a pečte na 185 ℃ asi 40 minut.
8. Po upečení nechte zcela zchladnout a poté ztuhnout přes noc v lednici.
Dobrou chuť.
zdroj: https://www.penny.cz/PENNY-koutek/recepty/hruskovy-kolac-s-tvarohem
Ingredience: