Hruškový koláč s tvarohem z domácího listového těsta se skořicí

Hruškový koláč s tvarohem z domácího listového těsta se skořicí


Náročnost: střední, Počet porcí: 2 koláče

 

Ingredience

Na listové těsto

80 g + 170 g studeného másla
270 g hladké mouky PENNY
120 ml studené vody
1 lžička mleté skořice
špetka soli


Na hruškovotvarohovou náplň

3 větší sladké hrušky
1 lžíce másla
3 lžíce třtinového cukru
500 g tučného tvarohu BONI
200 ml smetany ke šlehání
1 vejce
1 žloutek


Postup - listové těsto
1. Do mísy kuchyňského robota dejte 80 g na kostičky nakrájeného studeného másla, všechnu mouku, mletou skořici, špetku soli a studenou vodu. Za použití nástavce typu hák nechte robota vypracovat hladké, nelepivé těsto. Pokud nemáte robota, těsto vypracujte ručně.

2. Hotové těsto rozválejte na pečicím papíru, překryjte druhým pečicím papírem a dejte na 45 minut vychladit do lednice.

3. Zbylých 170 g vychlazeného másla vložte mezi dva pečicí papíry a vyválejte na placku.

4. Tuto máslovou placku opatrně přesuňte do středu vychlazeného těsta.

5. Těsto z obou stran přeložte tak, aby v něm bylo máslo zabalené. Znovu vyválejte, aby se vše propojilo.

6. Rozválené těsto přeložte na třetiny a potom na polovinu.

7. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

8. Tento proces opakujte ještě 3x až 4x. Těsto můžete ihned použít nebo jej uchovat přes noc v lednici.

9. Hotové listové těsto vyválejte na tloušťku cca 0,4 cm, aby se netrhalo, ale ani nebylo příliš tlusté.

10. Koláčovou formu vymažte máslem a vložte do ní rozválené těsto.

11. Přitlačte ho ke stěnám a přesahující kraje odkrojte. Nechte jen malý přesah přes formu. Těsto obsahuje hodně másla, které by během pečení z krajů steklo.

12. Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 210 ℃ asi 10 minut, dokud nezezlátne.

Postup - hruškovotvarohová náplň
1. V menším hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte jednu třetinu hrušek nakrájených na plátky.

2. Po půlminutě přisypte 2 lžíce třtinového cukru a nechte spolu s máslem rozpustit.

3. Směs nechte vychladnout.

4. Ve větší míse vyšlehejte tvaroh, smetanu, vejce a žloutek.

5. Poté přimíchejte hrušky v karamelové omáčce.

6. Vzniklý krém přesuňte na předpečené listové těsto.

7. Navrch koláče naskládejte zbytek nakrájených hrušek. Zlehka posypte třtinových cukrem a pečte na 185 ℃ asi 40 minut.

8. Po upečení nechte zcela zchladnout a poté ztuhnout přes noc v lednici.

 

Dobrou chuť.

 

 

zdroj: https://www.penny.cz/PENNY-koutek/recepty/hruskovy-kolac-s-tvarohem

 

 

 

Ingredience: