Koblihy se zákysem
Doba přípravy: 90 minut Náročnost: *
Ingredience:
200 g hladké mouky
3 g soli
15 g cukru
180 g Selského zákysu od Pavlíny Páchové – FARMA POD LIPOU
3 g sušeného droždí
10 g másla
250 g bílého jogurtu
50 g majonézy
20 g smetanového křenu
Postup:
- Ohřejeme zákys na 35 °C, přidáme droždí a špetku cukru. Necháme 15 minut odležet, aby se aktivovalo droždí. Poté smícháme kvásek s hladkou moukou a solí. Důkladně prohněteme a postupně přidáváme máslo nakrájené na kostičky. Dobře zpracujeme
a necháme kynout 45 minut. - Poté těsto vyválíme a vykrojíme kolečka. Necháme opět kynout cca 10 minut a pak smažíme z obou stran asi 3 minuty.
- Koblihy můžeme podávat třeba s křenovým dipem, který si vyrobíme smícháním jogurtu, majonézy a smetanového křenu. Dochutíme solí a cukrem.
zdroj regionalnipotravina.cz