Špaldové buchty s tvarohem
SUROVINY
NA TĚSTO
- 200 ml polotučného mléka (ve vlažném stavu)
- 42 g lahůdkového droždí (čerstvého)
- 60 g třtinového cukru
- 250 g špaldové mouky (celozrnná hladká)
- 250 g špaldové mouky (bílá hladká (+ cca 20 g na pomoučení))
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 100 g másla (rozpustit)
- 2× vejce
- špetka soli
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
Postup přípravy
Nejprve si připravte těsto.
Vlažné mléko nalijte do hrníčku, rozdrobte do něj droždí a přidejte 2 lžičky z připravených 60 g třtinového cukru.
Poté hrníček zakryjte utěrkou a nechte alespoň 10 minut odležet na teplém místě, aby stačil vzejít kvásek. Mezitím si připravte kuchyňský robot s hnětacím hákem a do zadělávací nádoby prosejte 250 g celozrnné a 250 g bílé špaldové mouky.
Až v hrníčku vzejde kvásek, přilijte ho do nádoby k mouce a přidejte zbylých cca 52 g třtinového cukru, vanilkový extrakt, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli.
Následně zapněte robot a směs nechte hníst cca 15–20 minut, dokud se nezačne odlepovat ode dna nádoby a lepit se na hák.
Poté celou nádobu zakryjte utěrkou či potravinářskou fólií, dejte na teplé místo a zde nechte těsto alespoň 2 hodiny kynout.
Chvíli před koncem kynutí si připravte tvarohovou náplň.
Pro přípravu tvarohové náplně si všechny potřebné ingredience na náplň společně vyšlehejte v misce.
Až těsto vykyne, dejte si předehřívat troubu na 170 °C, připravte si zapékací mísu (20 cm × 30 cm), kterou vyložte pečicím papírem, a pomoučete si vál nebo kuchyňskou linku cca 20 g bílé špaldové mouky.
Na pomoučenou plochu vyklopte vykynuté těsto, válečkem ho vyválejte na cca 3 mm silný obdélníkový plát, poté si vezměte rádýlko a vyválené těsto rozkrájejte na čtverce o velikosti cca 5 cm × 5 cm (celkem by vám mělo vzniknout cca 20 čtverců).
Následně si nachystejte tvarohovou náplň a doprostřed každého kusu těsta dejte 1 lžičku náplně.
Až na těsto rozdělíte náplň, začněte tvarovat buchty: u každého čtverce vždy přehněte obě dvojice protějších rohů směrem ke středu, nad náplní je pevně stiskněte k sobě a následně stlačte všechny 4 boční otvory vzniklého balíčku tak, aby byla buchta zcela uzavřená. Zabalené buchty skládejte do vyložené zapékací mísy (vždy spojem dolů).
Až zabalíte všechny buchty, rozšlehejte si v misce žloutek a potřete jím všechny buchty v míse.
Následně mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut při 170–180 °C.
Po upečení posypte buchty erythritolem a podávejte.