Tvarohové šátečky s povidly
SUROVINY
- 250 g másla (pokojové teploty)
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 250 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 150 g marmelády bez cukru (nebo domácích povidel bez přidaného cukru)
- 1 vejce (rozšlehané)
Postup přípravy
Do větší mísy nakrájejte máslo na kostky. Přidejte nízkotučný tvaroh a špaldovou mouku a vše společně vypracujte v hladké těsto*.
Vzniklé těsto vložte na cca 15 minut do lednice.
Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C a plech vystelte pečicím papírem.
Vychladlé těsto přemístěte z lednice na pracovní plochu a vyválejte z něj cca 2 mm silný plát.
Plát těsta rozkrájejte na čtverečky (4 cm × 4 cm) a do každého čtverečku přidejte lžíci povidel (nebo marmelády).
Protilehlé rohy každého čtverečku spojte a zabalte tak, aby vznikl šáteček.
Všechny šátečky pak rozprostřete na připravený plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do předehřáté trouby na 15 minut při 170–180 °C.
Upečené šátečky nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.
TIP: Hotové šátečky před podáváním obalte v xylitolu. *Pro snadnější přípravu použijte mixér s větším sekáčkem.