Višňové tvarohové knedlíčky s horkým nugátem, višňovou espumou, skořicovým máslem a vanilkovou zmrzl
SUROVINY:
Těsto:
250 g měkkého tvarohu
150 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
8 lžic nugátu (nebo nutelly)
3 lžíce másla
1 lžíce moučkového cukru
na špičku nože skořice
vypeckované višně – 1 ks na knedlík
Espuma:
5 lžic višňového sirupu
250 ml smetany
125 ml zakysané smetany
4 kopečky vanilkové zmrzliny
2 lžíce moučkového cukru
POSTUP:
Suroviny na těsto smícháme a necháme cca 15 minut odpočívat v chladničce. Poté vždy z kousku těsta pomocí dlaní vytvarujeme placičku. Do středu vložíme višeň, opatrně ji obalíme těstem a vyválíme kulaté knedlíčky. Ty pak vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut. Po uvaření knedlíčky vložíme do rozpuštěného másla se skořicí a lžící moučkového cukru. Vyšlehanou smetanu smícháme s višňovým sirupem, nugát rozehřejeme v misce na vodní lázni a zakysanou smetanu promícháme s moučkovým cukrem. Doplníme vanilkovou zmrzlinou.
Tip sommeliera: „Višeň, která dominuje chutí v tomto výjimečném dezertu, podbarveném horkým nugátem a smetanou, lze nádherně spárovat se šumivým vínem Bohemia Sekt demi sec červené. Aroma po peckovém ovoci, chuť, která připomíná višňovou marmeládu, a vyšší zbytkový cukr je skvělá kombinace pro tento dezert,“ říká sommelier Petr Mašek.