Linecký koláč s tvarohem
Suroviny:
Těsto:
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 220 g hladké mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- sůl
Náplň:
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 50 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- švestky
Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- 1/2 lžičky skořice
Příprava:
Máslo necháme povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl, mouku a prášek do pečiva, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici)
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Švestky omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a nakrájíme: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu. Švestek je potřeba „pohyblivé“ množství podle velikosti formy. Mně stačilo asi 450 g (míněno plodů s peckami), pokud máte formu větší, můžete se dostat i na 3/4 až kilo švestek.
Tvaroh, oba cukry a vejce vložíme do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošleháme a tím spojíme.
Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na těsto tvarohovou směs a poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.
Studené máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Tou bohatě posypeme švestky na vrchu koláče.
Koláč vložíme do trouby pečeme 50-60 minut do zlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.
Necháme vychladnout a podáváme.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: