Kynuté vdolky bez vajec

Kynuté vdolky bez vajec

Ingredience

Zdobení

  • marmeláda či džem, já měla borůvkový, luxusní jsou i hrušková povidla
  • 1 plechovka kokosového mléka REAL 400g, mnou vyzkoušená a používaná kokosová mléka v plechu najdete v poznámce, nepoužívám kokosová mléka se zahušťovadly, vím, že jdou našlehat, ale dětem se mi to dávat nechce – lze zakoupit rovněž smetanu ke šlahání Schlagfix či kokosová smetana ke šlehání Soyatoo, tam najdeme však zahušťovadla
  • vanilka
  • moučkový cukr dle chuti či jiné sladidlo dle preferencí

 

Příprava

Náš malý mlsáček si poručil vdolečky, tak mamka pekla vdolky sice ne úplně z bílé mouky, trošku jsem přidala žitné, ale jsou i tak nadýchané a více než chutné.

Připravíme si kvásek, do vlažné vody či rostlinného mléka nadrolíme droždí, přidáme 1 lžíci mouky, 1 lžici cukru, zamícháme, překryjeme utěrkou a necháme vzejít peřinku.

Do mísy prosejeme mouky, přidáme žloutek (pokud nemůžeme vynecháme, dále přidáme rozehřátý vlažný tuk, sladidlo, rum, sůl a nakonec vzešlý kvásek.

Vypracuje vláčné těsto, které pomoučníme moukou, překryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 45 minut.

Po nakynutí těsta si vytvarujeme vdolečky, které klademe na pomoučněný vál, na pánvi rozehřejme tuk a opečeme z obou stran, necháme vychladnout. Vdolky potřeme našim oblíbeným džemem a našlehanou kokosovou smetanou.

Tu připravíme velmi rychle a snadno. Kokosové mléko v plechu dáme na 24 hodin do lednice nebo 30 – 45 minut do mrazáku.

Do šlehací nádoby vyndáme tuhý podíl, který rozmačkáme lžící, přidáme moučkový cukr, vanilku a našleháme, vyšlehá se nádherná smetana, kterou dáme ideálně na 1 hodinu do lednice, vše se vyplatí připravit předem.

 

 

zdroj: ceskeghicko.cz