Domácí hamburgerové housky
Suroviny:
KVÁSEK:
- 1 lžíce žitného kvásku
- 165 g hladké pšeničné mouky
- 165 g vody
TĚSTO:
- 330 g aktivního kvásku (ten jsme vyrobili v předchozím kroku)
- 150 ml plnotučného mléka
- 330 g hladké mouky
- 60 g rozpuštěného másla
- 20 g cukru krupice
- 45 g vajec
- 10 g soli
- sezam na posypání
Příprava:
KVÁSEK:
Kvásek, mouku i vodu vložíme do mísy, promícháme do řídkého těstíčka, přikryjeme folií a necháme v teple 12-14 hodin. Pokud jsme spotřebovali všechen uchovaný kvásek, nyní je čas lžíci odebrat do lednici a uschovat na další pečení.
TĚSTO:
Do mísy vložíme mouku, mléko, cukr, vejce, sůl a kvásek a začneme hníst. V momentě, kdy se těsto začne spojovat do cárů, přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo a zapracujeme ho do těsta. Když se těsto začne odlepovat od stěn mísy (ale bude stále poměrně řídké, nebojte se toho, je to normální) přendáme ho do olejem vymazané mísy a zakryté necháme kynout asi 1,5-2 hodiny (podle tepla). Během této doby těsto dvakrát přeložíme – lze to dělat i přímo v míse, pokud je dostatečně velká.
Vykynuté těsto přesuneme na vál a rozdělíme na 12 dílů o váze á cca 80 g. Z každého dílku vytvarujeme bochánek a dáme na plech spojem dolů. Po 15 minutách bochánek rukou rozplácneme na cca 3 cm vysokou placku a zakryté necháme kynout dalších 1-1,5 hodiny. Těsto by se mělo asi 2x zvětšit, ale hlavní objem nabere až v troubě, tak není třeba se předem lekat, že po hodině jsou bochánky pořád dost placaté:o)
Troubu rozpálíme na 230°C a dolů vložíme starý plech za zapaření trouby.
Bulky potřeme vajíčkem, které jsme rozšlehali s trochou mléka a posypeme sezamem. Vložíme plech do trouby, na dno vlijeme do starého plechu hrnek vody, troubu zavřeme a pečeme asi 15 minut do hněda .
Upečené bulky přesuneme na mřížku a necháme vychladnout.
Tip: Pokud chcete mít bulky s matným povrchem, nepotírejte vajíčkem, ale pouze mlékem.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: