Domácí pizza

Domácí pizza

 Ingredience

Těsto na 6 mini pizza (já připravila z 1 1/2 dávky):

  • 150g hladké špaldové mouky
  • 100g hladké celozrnné špaldové mouky (pokud nemáte dejte celý podíl hladké mouky, nejraději používám T630 z Lidlu)
  • 50g Českého Ghíčka (lze využít alsan bio alternativa za máslo, či sádlo)
  • 140ml horké vody
  • 1 lžička soli

Rajčatová směs na potření pizzy

  • České Ghíčko bio dle potřeby (přepuštěné máslo)
  • 250g oloupaných rajčat
  • 1 velká cibule
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • voda na podlití dle potřeby

Brokolicovo-zeleninová směs na potření pizzy

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 100g brokolice
  • 120g špenátu
  • 1 bílá cibule
  • 1/2 lžičky pesta z medvědího česneku (případně klasického česneku)
  • 100g cukety
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti

Zdobení:

  • rajčata dle potřeby a chuti
  • cibule dle potřeby a chuti
  • pórek dle potřeby a chuti

 

Kešu krém místo sýra (lze využít i vegan sýry, pro děti je ale nevyužívám, sice fungují i chutnají podobně, ale složením je to jedna velká katastrofa, zatím mě žádný nezaujal, pokud je však alergie na mandle a kešu ořechy tak již příliš variant není, tato varianta je nejen velmi chutná, ale rovněž výživná)

  • 200g kešu ořechů, nepražené, nesolené (předem namočené)
  • 1/2 citronu, šťáva z něj
  • 90g rýžové smetany Natumy (či hustého mandlového mléka např. Provamel, pokud použijeme mandlové mléko přidáváme dle konzistence, klidně i jiné rostlinné mléko, potřebujeme jen docílit správné konzistence)
  • 63g vody
  • 4g šalotky – jedná se o druh cibulky, drobná malá silně aromatická cibulka – lze samozřejmě využít i klasickou či bílou cibuli
  • 1 stroužek česneku

 

Příprava


Prosejeme mouku, přidáme Ghí, sůl a zalijeme horou vodou, vypracujeme těsto, s kterým můžeme hned pracovat. V dlaních z těsta vytvarujeme placku, kterou rozprostřeme na plech s pečícím papírem, rukou vytvarujeme okraje. Já jsem si na potření připravila dvě variace.

V jedné verzi rajčatovou a v druhé variaci brokolicovo-špenátovo-cuketovou.

Příprava je velmi snadná. Rajčatovou směs připravíme následovně. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, povaříme, v případě potřeby lehce podlijeme vodou, nakonec přidáme čerstvé listy bazalky, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Jednu směs máme připravenou a připravíme si druhou.
Brokolici uvaříme v páře, pokud ji ihned nezpracujeme, vložíme brokolici po uvaření do studené vody, zachová si barvu. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povolený špenát. V případě potřeby lehce podlijeme vodou. Krátce povaříme a nakonec přidáme lžičku pesta z medvědího česneku, bazalku a osolíme. Vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.

Připravené rozprostřené těsto na pečícím papíru s vytvarovanými okraji potřeme připraveným základem na pizzu.
Já jsem zvolila tyto kombinace. Na rajčatový základ jsem přidala na kolečka pokrájená rajčata, cibuli a pórek.
Na brokolicovo-cuketovo-špenátový základ jsem přidala cibuli, pórek a uvařenou brokolici v páře. Klidně si přidejte na pizzy bazalku či bylinky navíc. Já ji dala do základů, protože náš malý zvědavec by ji určitě dloubal dolů.

Nazdobené pizzy vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.

Během pečení si připravíme kešu krém, který slouží jako náhražka sýru a velmi mile mě chuťově překvapila, chutí je tento krém podobný plísňovému sýru. Předem namočené kešu ořechy přecedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vodu, prolisovaný česnek, prolisovanou šalotku, šťávu z citronu, bazalku a rýžovou smetanu Natumi. Rozmixováním vznikne hutný krém.
Když máme pizzy téměř hotové, přidáme na vrch kešu krém a dopečeme ještě 10 minut.

 

 

zdroj: ceskeghicko.cz