Glazovaný losos s mangoldem
Ingredience:
700 g filetu z lososa
1 lžíce olivového oleje
1 šalotka
2 lžíce octa z červeného vína
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce třtinového cukru
400 g mangoldu nebo směsi listových salátů
1 citron
2 lžíce konopných semínek
špetka soli
špetka mletého černého pepře Vitana
Postup:
Nejprve jemně opečeme konopná semínka na suché rozpálené pánvi a vysypeme je do misky. Poté na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, do které vhodíme nakrájenou šalotku. Opékáme ji asi 3 minuty. Do nadrobno nakrájené šalotky vmícháme ocet z červeného vína a směs promícháme. Přidáme cukr s hořčicí. Dokud se vše dokonale nespojí, mícháme. Ochutíme solí a pepřem. Glazé přelijeme do nádoby, kterou můžeme vzduchotěsně uzavřít, a vložíme do lednice na 30–60 minut k odležení.
Filety osolíme, opepříme a potřeme je z obou stran polovinou připraveného glazé. Na předehřáté pánvičce smažíme lososa na středním plameni asi 5–10 minut. Mangold nebo směs listových salátů jemně spaříme a servírujeme spolu s lososem. Ruby posypeme konopnými semínky a pokapeme glazé. Rybu můžeme dochutit citronem.
Ingredience: