Domácí nutella
Ingredience
- 400 g lískových oříšků
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3–4 lžíce kokosového sirupu
- 1 lžíce kakaa
- 1-2 lžíce kokosového tuku (nemusí být)
POSTUP:
- Nejprve si dejte na plech lískové oříšky a v troubě je nechte při 200 °C přibližně 10 minut – dokud nezačne praskat slupka na oříškách.
- Oříšky vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Poté si je dejte do kuchyňské utěrky a třete je o sebe, abyste se zbavili co nejvíce slupek.
- Oloupané a opražené oříšky dejte do nádoby mixéru SAGE SBL920.Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
- Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem dejte MIX a postupně přidávejte stupně. Potřebujeme ořechy rozmixovat do hladkého a tekutého másla. Postupně si snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby.
- K hotovému oříškovému máslu přidejte další ingredience a nechte je v mixéru promíchat. Případně můžete ingredience míchat už v misce. Kakaový prášek zahustí oříškové máslo. Pokud chcete mít nutellu v tekuté konzistenci, přidejte kokosový tuk.
- Pozor, nepřidávejte vodu! Oříšky ji nasáknou a konzistence bude ještě více hustá.
- Hotovou nutellu ještě dochuťte podle své chuti přidáním sirupu anebo soli. Přendejte ji do uzavíratelné skleničky a skladujte v chladu a temnu :)
Tip: Kokosový sirup má krásně karamelovou chuť a nízký glykemický index, takže je domácí nutella, v rámci možností, zdravá. Nicméně můžete přidat jakýkoliv jiný sirup jako sladidlo… nebo nesladit vůbec.
zdroj: https://www.sagecz.cz/recepty-a-tipy/domaci-nutella
Ingredience: