Valašský kontrabáš
Obtížnost: střední | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Ingredience
Pohanka | 400 g |
Voda | 1 l |
Brambory typu B | 1 kg |
Česneku | 4 stroužky |
Cibule | 1 ks |
Uzeného masa | 300 g |
Sádla | 3 lžíce |
Sůl | |
Pepř | |
Majoránky | 1 lžíce |
Tvrdého sýra | 200 g |
Čerstvé petrželky | 1 hrst |
POSTUP
Pohanku proplachneme, dáme do hrnce a přelijeme 1 litrem vroucí vody. Vaříme 2 - 3 minuty a pák necháme v teple dojit.
Brambory oloupáme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka.
Mezitím česnek nakrájíme na plátky a oloupanou cibuli a uzené maso na kostičky. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla a osmáhneme na něm cibuli, přidáme česnek a uzené maso. Po chvíli přidáme uvařenou pohanku, ochutíme soli, pepřem a majoránkou. Nakonec vmícháme uvařené, scezené brambory.
Přendáme do pekáče vymazaného zbylým sádlem. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečeme 15 - 20 min na 200°C nebo dozlatova.
Hotový kontrabáš podáváme posypaný petrželkou s kysaným zelím nebo s nakládanou okurkou.
TIP
- Pro vegetariánskou variantu vynecháme uzené máso a nahrádime sádlo rostlinným olejem
zdroj: www.lamart.cz