Linguine se sardelovou omáčkou

Linguine se sardelovou omáčkou
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 30 minut

Ingredience

Linguine  500 g
Máslo    50 g
Parmazán   50 g
Sůl  
Hladkolistá petržel
   
Sardelová omáčka:
Vývar    500 ml
Máslo    100 g
Hladká mouka   50 g
Sardelky   50 g
Bílé víno   100 ml
Sůl, pepř   dle chuti

POSTUP
 
Těstoviny uvaříme ve větším množství osolené vody. Uvařené těstoviny vycedíme a promícháme s rozehřátým máslem.

V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a připravíme si jíšku. Takto připravenou jíšku zalijeme vývarem a necháme alespoň 15 minut provářet.

Mezitím rozetřeme zbylé máslo se sardelkami na jemnou kašičku a přidáváme postupně do vroucí omáčky společně s vínem. Omáčku ochutíme solí, pepřem a podáváme k těstovinám zvlášť.

Těstoviny při podávání posypeme nastrouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou.

TIP
- Místo linguine můžeme použít třeba špagety nebo i makarony.
- Omáčku je dobré podávat zvlášť, aby si každý host polil těstoviny dle vlastní libosti.
- Takto se podávali těstoviny v prvorepublikové kuchyni