Polévka z pečeného lilku a pomerančovou gremolatou

Polévka z pečeného lilku a pomerančovou gremolatou
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 45 minut

Ingredience

Lilek   500 g
Rajčata   800 g
Šalotka   100 g
Fenykl semínka  5 g
Olivový olej  50 ml
Pomeranč  1 ks
Petrželka  50 g
Česnek   20 g
Toustový chléb
Sůl, pepř  

POSTUP
 
Lilek a rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme olivový olej, nakrájenou šalotku, fenykl, osolíme a opepříme. Takto připravenou směs vložíme na plech nebo do pekáče a pečeme v předehřáté troubě na 210°C si 20 minut.

 Poté si připravíme gremolatu a to tak, že petrželku nasekáme najemno, přidáme nasekaný česnek a promícháme společně s nastrouhanou kůrou z jednoho dobře omytého pomeranče, nejlépe v bio kvalitě. Tato směs se hojně používá v Itálii. Směsí při finálním podávání posypeme opečené tousty, které se podávají k polévce.

Opečenou směs zeleniny vyjmeme z trouby, nasypeme do hrnce, zakápneme šťávou z pomeranče a zalijeme  1,5L vody. Necháme asi 20 minut provařit a dle chuti ještě osolíme a opepříme

Horkou polévku podáváme s opečeným toastem sypaným gremolatou

TIP
- Gremolatu si můžeme připravit také citrónovou, (v Itálii je běžnější) postup je stejný jako u pomerančové, akorát šťávu do polévky dávejte pouze z půlky citrónu a přidejte lžičku třtinového cukru.