Polévka z pečeného lilku a pomerančovou gremolatou
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 45 minut
Ingredience
Lilek | 500 g |
Rajčata | 800 g |
Šalotka | 100 g |
Fenykl semínka | 5 g |
Olivový olej | 50 ml |
Pomeranč | 1 ks |
Petrželka | 50 g |
Česnek | 20 g |
Toustový chléb | |
Sůl, pepř |
POSTUP
Lilek a rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme olivový olej, nakrájenou šalotku, fenykl, osolíme a opepříme. Takto připravenou směs vložíme na plech nebo do pekáče a pečeme v předehřáté troubě na 210°C si 20 minut.
Poté si připravíme gremolatu a to tak, že petrželku nasekáme najemno, přidáme nasekaný česnek a promícháme společně s nastrouhanou kůrou z jednoho dobře omytého pomeranče, nejlépe v bio kvalitě. Tato směs se hojně používá v Itálii. Směsí při finálním podávání posypeme opečené tousty, které se podávají k polévce.
Opečenou směs zeleniny vyjmeme z trouby, nasypeme do hrnce, zakápneme šťávou z pomeranče a zalijeme 1,5L vody. Necháme asi 20 minut provařit a dle chuti ještě osolíme a opepříme
Poté si připravíme gremolatu a to tak, že petrželku nasekáme najemno, přidáme nasekaný česnek a promícháme společně s nastrouhanou kůrou z jednoho dobře omytého pomeranče, nejlépe v bio kvalitě. Tato směs se hojně používá v Itálii. Směsí při finálním podávání posypeme opečené tousty, které se podávají k polévce.
Opečenou směs zeleniny vyjmeme z trouby, nasypeme do hrnce, zakápneme šťávou z pomeranče a zalijeme 1,5L vody. Necháme asi 20 minut provařit a dle chuti ještě osolíme a opepříme
Horkou polévku podáváme s opečeným toastem sypaným gremolatou
TIP
- Gremolatu si můžeme připravit také citrónovou, (v Itálii je běžnější) postup je stejný jako u pomerančové, akorát šťávu do polévky dávejte pouze z půlky citrónu a přidejte lžičku třtinového cukru.
zdroj: www.lamart.cz