Postní zeleninová polévka
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Ingredience
Mrkev | 100 g |
Celer | 100 g |
Petržel | 100 g |
Cibule | 50 g |
Máslo | 100 g |
Olej | 50 ml |
Hrách | 50 g |
Zázvor | 30 g |
Mouka hl. | 50 g |
Hřebíček | 3 g |
Hladk. petržel | 50 g |
Kerblík | 50 g |
Tymián | 3 snítky |
Sůl, pepř | dle chuti |
POSTUP
Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli pozvolna restujeme na másle s olejem. Po cca 5 minutách přidáme na kostičky nakrájený zázvor, namočený hrách, hřebíček, sůl a pepř. Restujeme společně do zlatova, poté zaprášíme hladkou moukou, až nám vznikne hustá jíška.
V jiném hrnci si svaříme nasekanou petrželku, kerblík a tymián a necháme vychladit. Prochladlým scezeným vývarem zalijeme jíšku se zeleninou a přivedeme k varu. Vaříme asi půl hodiny, dokud není hrách a zelenina měkká. Dochutíme solí, pepřem a při podávání pokapeme olivovým olejem.
Zjemníme ještě kouskem másla.
V jiném hrnci si svaříme nasekanou petrželku, kerblík a tymián a necháme vychladit. Prochladlým scezeným vývarem zalijeme jíšku se zeleninou a přivedeme k varu. Vaříme asi půl hodiny, dokud není hrách a zelenina měkká. Dochutíme solí, pepřem a při podávání pokapeme olivovým olejem.
Zjemníme ještě kouskem másla.
Do polévky při servírování můžeme přidat opraženou housku a sekanou petrželkou.
TIP
- Polévku můžeme též rozmixovat a vznikne nám hladký krém.
- Jestliže chceme polévku bezlepkovou, vynecháme mouku a přidáme brambory a společně se zeleninou rozmixujeme
- Jestliže chceme polévku bezlepkovou, vynecháme mouku a přidáme brambory a společně se zeleninou rozmixujeme
zdroj: www.lamart.cz