Postní zeleninová polévka

Postní zeleninová polévka
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 60 minut

Ingredience

Mrkev   100 g
Celer   100 g
Petržel   100 g
Cibule   50 g
Máslo   100 g
Olej   50 ml
Hrách   50 g
Zázvor   30 g
Mouka hl.  50 g
Hřebíček  3 g
Hladk. petržel  50 g
Kerblík   50 g
Tymián   3 snítky
Sůl, pepř  dle chuti


POSTUP
Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli pozvolna restujeme na másle s olejem. Po cca 5 minutách přidáme na kostičky nakrájený zázvor, namočený hrách, hřebíček, sůl a pepř. Restujeme společně do zlatova, poté zaprášíme hladkou moukou, až nám vznikne hustá jíška.

V jiném hrnci si svaříme nasekanou petrželku, kerblík a tymián a necháme vychladit. Prochladlým scezeným vývarem zalijeme jíšku se zeleninou a přivedeme k varu. Vaříme asi půl hodiny, dokud není hrách a zelenina měkká. Dochutíme solí, pepřem a při podávání pokapeme olivovým olejem.

Zjemníme ještě kouskem másla.

Do polévky při servírování můžeme přidat opraženou housku a sekanou petrželkou.

TIP
- Polévku můžeme též rozmixovat a vznikne nám hladký krém.
- Jestliže chceme polévku bezlepkovou, vynecháme mouku a přidáme brambory a společně se zeleninou rozmixujeme