Limetkový koláč s brusinkami

Limetkový koláč s brusinkami
Obtížnost: střední | Porce: 8 | Čas: 90 minut

Ingredience

Hladká mouka   200 g
Cukr krystal  50 g
Máslo  150 g
   
Náplň:  
Vejce    2 ks
Limetky      3 ks
Sýr mascarpone 250 g
Smetana na šlehání   200 ml
Cukr  150 g
Vanilkový cukr  20 g
Sušené brusinky  200 g
Moučkový cukr  


POSTUP
Prosátou mouku smícháme s cukrem, přidáme 4 lžíce studené vody a máslo nakrájené na kostky. Vše důkladně prohněteme rukama, až z hmoty vznikne hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny odpočinout v ledničce. Těsto vyválíme na pomoučněné desce a dáme do vymazané koláčové formy o průměru 26cm. Důkladně rozprostřeme do stran a na několika místech propíchneme vidličkou. Necháme ještě v lednici asi půl hodiny odpočinout. Těsto přikryjeme pečícím papírem a zatížíme keramickými korálky nebo fazolemi. Pečme v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut. Poté odstraníme papír a zátěž.

Limetky důkladně vydrhneme kartáčkem. Nastrouháme kůru ze dvou limetek a vymačkáme šťávu. Šlehačku vyšleháme do tuha. Mascarpone utřeme s limetkovou šťávou, kůrou, cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Do vzniklé směsi vmícháme šlehačku. Na koláč rozprostřeme půlku brusinek a zalijeme sýrovou směsí. Pečeme při 160°C asi 40 minut.

Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout, posypeme zbytkem brusinek a ozdobíme plátky limetky. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem a můžeme ozdobit i mátou.

Před podáváním ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

TIP
- Limetky je dobré mít v bio kvalitě.
- Na koláč můžeme použít i koupené listové těsto, akorát ho nepředpékáme ale směs nalijeme rovnou na vyválené těsto položené do formy.