Vyzkoušejte tvarohové řezy se skořicovou polevou

Vyzkoušejte tvarohové řezy se skořicovou polevou

Suroviny:

Těsto:

  • 60 g másla
  • 60 g cukru krystal (může být i hnědý)
  • 1 vejce
  • 170 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice

Náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 190 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g cukru moučka
  • 1 vejce

Vylepšení:

  • 2 střední jablka

Skořicová poleva:

  • 50 g másla
  • 1 zarovnaná lžíce skořice
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Příprava:

V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, po chvíli přidáme vejce a skořici. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a necháme zpracovat lehce mazlavé těsto.

Na dno koláčové formy o průměru 26 cm rukama vytlačíme zpracované těsto  Forma se dá vyložit alobalem nebo pečícím papírem, nebo klasicky vymazat.

Troubu si rozpálíme na 180°C, horkovzduch na 160°C.

Všechny ingredience vložíme do mísy a metličkou v ruce rozmícháme na hladkou hmotu. Nalijeme na připravené těsto. Formou trochu zavrtíme dokola, aby se tvaroh rovnoměrně rozlil na celé těsto.

Pro vylepšení koláče můžeme oloupat 2 střední jablka, nastrouhat je na hrubém struhadle a dát na těsto a na jablka pak nalít tvarohovou náplň. V tomto případě použijeme raději dortovou formu, do koláčové by se dezert nevešel na výšku.

Máslo rozpustíme na mírném plameni v kastrůlku, stáhneme z ohně, přisypeme skořici a cukr a pečlivě rozmícháme. Nakonec přidámem mouku a opět rozmícháme tak, aby v polevě nebyly hrudky mouky.

Polevu lžící nakapeme na tvaroh. Vezeme vidličku, její hroty ponoříme asi 1 cm do polevy a krouživými pohyby jí ledabyle rozmícháme do horní vstvy tvarohu po celé ploše koláče.

Vložíme koláč do trouby a pečeme asi 45 – 60 minut, poté necháme zcela zchladnout a skladujeme v lednici.

 

foto: pradobroty.cz 

 

Ingredience: