Vyzkoušejte tvarohové řezy se skořicovou polevou
Suroviny:
Těsto:
- 60 g másla
- 60 g cukru krystal (může být i hnědý)
- 1 vejce
- 170 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 190 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 60 g cukru moučka
- 1 vejce
Vylepšení:
- 2 střední jablka
Skořicová poleva:
- 50 g másla
- 1 zarovnaná lžíce skořice
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžíce hladké mouky
Příprava:
V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, po chvíli přidáme vejce a skořici. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a necháme zpracovat lehce mazlavé těsto.
Na dno koláčové formy o průměru 26 cm rukama vytlačíme zpracované těsto Forma se dá vyložit alobalem nebo pečícím papírem, nebo klasicky vymazat.
Troubu si rozpálíme na 180°C, horkovzduch na 160°C.
Všechny ingredience vložíme do mísy a metličkou v ruce rozmícháme na hladkou hmotu. Nalijeme na připravené těsto. Formou trochu zavrtíme dokola, aby se tvaroh rovnoměrně rozlil na celé těsto.
Pro vylepšení koláče můžeme oloupat 2 střední jablka, nastrouhat je na hrubém struhadle a dát na těsto a na jablka pak nalít tvarohovou náplň. V tomto případě použijeme raději dortovou formu, do koláčové by se dezert nevešel na výšku.
Máslo rozpustíme na mírném plameni v kastrůlku, stáhneme z ohně, přisypeme skořici a cukr a pečlivě rozmícháme. Nakonec přidámem mouku a opět rozmícháme tak, aby v polevě nebyly hrudky mouky.
Polevu lžící nakapeme na tvaroh. Vezeme vidličku, její hroty ponoříme asi 1 cm do polevy a krouživými pohyby jí ledabyle rozmícháme do horní vstvy tvarohu po celé ploše koláče.
Vložíme koláč do trouby a pečeme asi 45 – 60 minut, poté necháme zcela zchladnout a skladujeme v lednici.
foto: pradobroty.cz
Ingredience: