Asijské bao buns
- Vepřový bok špička 1 kg
- Voda 400 ml
- Sójová omáčka 70 ml (tmavá)
- Sójová omáčka 30 ml
- Krupicový cukr 1 lžíce
- Saké 100 ml (příp. suché víno)
- Olej z podzemnice olejné
- Bochánky
- Hladká mouka 600 g
- Čerstvé mléko plnotučné 360 ml (teplé)
- Sušené droždí 7 g
- Krupicový cukr 30 g
- Kypřicí prášek do pečiva 6 g
- Mlýnek mořská sůl 10 g
- K podávání
- Mrkev
- Ředkev daikon
- Jarní cibulka
- Smažená cibulka
- Sezamová semínka
Postup:
- Vepřový bok nakrájejte podélně na cca 1 cm široké a 10 cm dlouhé plátky, které dobře osolte.
- V hrnci si rozehřejte olej a na něm opečte bůček dozlatova. Vytáhněte ho, přilijte vodu do hrnce a odvařte zbytky ze dna.
- Do hrnce dejte zbylé ingredience a zavařte je. Vložte bůček a duste přikryté cca 1 hodinu.
- Poté maso vytáhněte a tekutinu svařte na glazé. V něm pak "vykoupejte" hotový bůček.
Postup bochánky:
- Mléko smíchejte s droždím a cukrem a nechte cca 5 minut stát.
- V míse promíchejte všechny suché suroviny a přilijte mléko s droždím.
- Vypracujte v nelepivé těsto, které nechte kynout 10 minut.
- Poté ho znovu propracujte a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
- Těsto rozdělte na cca 50–60g bochánky. Válečkem je rozválejte do oválného tvaru, potřete z jedné strany olejem a přeložte napůl.
- Nechte ještě cca 15 minut kynout a pak je vařte v bambusovém napařovači zhruba 10 minut.
Dokončení:
- Mrkev a ředkev očistěte a nakrájejte na nudličky.
- Jarní cibuli nakrájejte na kolečka. Hotové bochánky plňte masem, zeleninou, cibulkou a semínky.
zdroj: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/asijske-bao-buns