Pomalu pečená kachna, červené zelí s povidly a bramborové noky
INGREDIENCE
- Kachní stehna 4 ks
- Mlýnek mořská sůl
- Mlýnek pepř čtyř barev
- Kmín
Zelí - Červené zelí 1 hlávka
- Povidla švestková 1 lžíce
- Červené víno 200 ml (suché)
- Kmín
- Mlýnek mořská sůl
- Mlýnek pepř čtyř barev
- Skořice
- Bobkový list 2 ks
- Vinný ocet 1 lžíce
Bramborové noky - Vařené brambory 4 ks
- Hrubá mouka
- Mlýnek mořská sůl
- Žloutek
- Vídeňská cibulka
- Cibule žlutá 1 ks
- Hladká mouka
- Slunečnicový olej s vitaminem D
POSTUP
- Kachnu si očistěte, osolte, okmínujte a opepřete a nechte nejlépe v lednici přes noc.
- Poté kachnu trošku podlijte a pečte pomalu na 120 °C zhruba 5–6 hodin.
- Kachnu budete kontrolovat vždy po 90 minutách a budete sbírat vypečený tuk, který si schováte na opečení noků.
- Čas pečení může být kratší nebo delší, záleží na stáří kachny a velikosti stehen.
Postup zelí:
- Červené zelí nakrájejte, přidejte povidla, víno, kmín, sůl, pepř, bobkový list a skořici.
- Pomalu duste na středním plameni zhruba půl hodiny.
- Mezitím by se měla vyvařit veškerá tekutina a pak už stačí jen dochutit octem, popřípadě cukrem a solí.
Postup bramborové noky:
- Předem uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte sůl, žloutek a postupně přidávejte mouku. Její množství záleží na velikosti a moučnosti brambor.
- Těsto vypracovávejte a jakmile se přestane lepit na prsty, je hotové.
- S těstem pracujte rychle, protože jinak začne řídnout.
- Z těsta vyválejte noky, které vařte v osolené vodě, a to dokud nevyplavou.
- Poté je opečte na tuku z vypečené kachny.
Postup vídeňská cibulka:
- Cibuli nakrájejte na kolečka (můžete použít mandolínu) a obalte v hladké mouce.
- Poté smažte ve větší vrstvě oleje na cca 170 °C dozlatova.
- Vytáhněte na utěrku, aby okapal přebytečný tuk. Poté osolte.
zdroj: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/pomalu-pecene-kachna-cervene-zeli-a-noky