Buchtičky s krémem a ovocem
INGREDIENCE
- Špaldová celozrnná mouka 140 g
- Hladká mouka 130 g
- Čerstvé mléko polotučné 1,5% 150 ml
- Sušené droždí 6 g
- Citróny 1 plod (kůra)
- Xylitol 20 g
- Sůl 1 špetka
- České máslo 84 % mléčného tuku 10 g + na vymazání
- Žloutek 1 ks
Krém - Vanilkový pudink 2 sáčky
- Čerstvé mléko polotučné 1,5% 1 l
- Xylitol 60 g
Na ozdobu - Maliny
- Borůvky
- Čerstvá máta
POSTUP
- Mléko a vejce/žloutek vyndejte alespoň 30 minut (lépe hodinu) před přípravou z lednice, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
- Mouku prosejte, čtvrtinu odložte stranou a do zbytku vmíchejte xylitol, špetku soli, kůru a sušené droždí.
- Přidejte mléko, žloutek, rozpuštěné máslo a ručně nebo pomocí robotu zpracujte v těsto.
- Podle konzistence pomalu přidejte i zbytek mouky. Těsto by nemělo moc lepit a mělo by být vláčné.
- Těsto přikryjte a nechte hodinu kynout na teplém místě, mělo by zdvojnásobit objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál, který jste si předem posypali moukou.
- Natrhejte z těsta stejně velké kousky, ze kterých tvarujte kuličky, a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku.
- Potom znovu přikryjte utěrkou a nechte ještě 10–15 minut kynout.
- Buchtičky pečte 25–30 minut na 180 °C, dokud nezezlátnou.
- Zatímco se pečou, připravte si krém. Z mléka odlijte cca třetinu a rozmíchejte si v ní pudinko- vý prášek a xylitol.
- Zbylé mléko přiveďte k mírnému varu a pomalu za stálého míchání přilévejte směs pudinku. Míchejte do zhoustnutí.
- Upečené buchtičky podávejte s krémem a ozdobte ovocem a mátou.
zdroj: https://www.gustoacademy.cz/recepty/detail/buchticky-s-kremem-a-ovocem