Zadělávaný kůzlečí kořínek s parmazánem

Zadělávaný kůzlečí kořínek s parmazánem

 

Ingredience

  • 400 g jehněčího kořínku (játra, plíce, ledvinky, jazyk)
  • 100 g karotky
  • 80 g řapíkatého celeru
  • půlka cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g másla
  • špetka muškátového květu
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • 400 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • na jedno strouhnutí kůry z chemicky neošetřeného citrónu
  • 4 lžičky strouhaného parmazánu
  • Sekaná petrželka

 

Postup

Očištěná játra, ledvinky a plíčky s jazykem uvaříme do měkka. Jazyk oloupeme a ostatní droby pokrájíme na kostky. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky a pomalu podusíme na másle. Zaprášíme hladkou moukou a pomalu pražíme, dokud mouka nezačne měnit barvu. Přidáme mletý květ a pepř, osolíme a jakmile se koření rozvoní začneme přilévat studené mléko a za stálého míchání připravíme hustou omáčku. Důkladně ale pomalu provaříme. Přidáme na špetku nože strouhané citrónové kůry a vmícháme uvařený a na kostky pokrájený kořínek. Prohřejeme a podáváme v misce se strouhaným parmazánem a sekanou petrželkou s čerstvým pečivem.

 

Tip sommeliera Petra Maška: Habánské sklepy Rulandské modré pozdní sběr 2018