Zadělávaný kůzlečí kořínek s parmazánem
Ingredience
- 400 g jehněčího kořínku (játra, plíce, ledvinky, jazyk)
- 100 g karotky
- 80 g řapíkatého celeru
- půlka cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g másla
- špetka muškátového květu
- 1 bobkový list
- pepř
- 400 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- na jedno strouhnutí kůry z chemicky neošetřeného citrónu
- 4 lžičky strouhaného parmazánu
- Sekaná petrželka
Postup
Očištěná játra, ledvinky a plíčky s jazykem uvaříme do měkka. Jazyk oloupeme a ostatní droby pokrájíme na kostky. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky a pomalu podusíme na másle. Zaprášíme hladkou moukou a pomalu pražíme, dokud mouka nezačne měnit barvu. Přidáme mletý květ a pepř, osolíme a jakmile se koření rozvoní začneme přilévat studené mléko a za stálého míchání připravíme hustou omáčku. Důkladně ale pomalu provaříme. Přidáme na špetku nože strouhané citrónové kůry a vmícháme uvařený a na kostky pokrájený kořínek. Prohřejeme a podáváme v misce se strouhaným parmazánem a sekanou petrželkou s čerstvým pečivem.
Tip sommeliera Petra Maška: Habánské sklepy Rulandské modré pozdní sběr 2018