Pastináková polévka

Pastináková polévka

Ingredience

  • 250 g bio pastináku
  • 100 g bio bulvového celeru
  • bio cibule
  • stroužek bio česneku
  • 2 bio brambory
  • 2 lžíce bio slunečnicového oleje
  • 500 ml bio zeleninového vývaru
  • 125 ml bio smetany na vaření
  • čerstvý bio tymián
  • sůl, bio pepř

 

POSTUP

200 g pastináku, celer, cibuli, česnek a brambory nakrájejte a oloupejte na malé kostičky. Zbylý pastinák si ponechte na přípravu hoblinek. Ve větším hrnci rozpalte olej, dozlatova orestujte cibuli a česnek, následně přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a ještě 5 minut opékejte. Zalijte vývarem, dochuťte solí a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne. Mezitím si připravte hoblinky. Zbylý pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Na pánvi s kapkou oleje smažte přibližně 5 minut dokřupava. Odložte na ubrousek, který nasaje přebytečné množství oleje a dochuťte proužky solí. Uvařenou zeleninovou směs rozmixujte na jemný krém. Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem, ozdobte pastinákovými hoblinkami a podávejte.

 

Tip na závěr:
Pro zeleninu, ale i další potraviny v bio kvalitě se vydejte třeba na Biofarmu Olešná, která se nachází v Jihočeském kraji nedaleko Písku a svou bio produkci nabízí přímo z faremního dvora. Více informací na biofarmaolesna.cz.

 

 

 

Ingredience: