Clafoutis s třešněmi aneb letní král francouzských dezertů
Ingredience
1 koláčová forma
- 100 g bio hladké mouky Babiččina volba
- 2 celá vejce
- 2 žloutky
- 80 g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 150 ml plnotučného mléka
- 150 ml smetany ke šlehání
- 80 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 500 g vypeckovaných čerstvých třešní
- 30 g třtinového cukru
- 1 panák likéru (doporučujeme amaretto či třešňovici)
K ozdobení:
- moučkový cukr
- čerstvé třešně
- čerstvé lístky meduňky
Postup
Vypeckované třesně propláchněte v cedníku a vysypte do hlubší mísy. Promíchejte je s likérem, cukrem a citronovou šťávou. Takto nechte macerovat zhruba 60 minut, aby třešně vše vstřebaly.
Zhruba po půl hodině začněte předehřívat troubu na 180 °C. Připravte si formu a vymažte ji máslem, posypte také asi třetinou cukru.
V míse smíchejte mouku, vejce i žloutky, zbylý cukr, vyškrábaná zrníčka vanilky a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, nakonec pomalu zašlehejte také mléko a smetanu, úplně na závěr pak máslo.
Macerované třešně rozprostřete rovnoměrně na dno formy, zalijte těstem a pečte 30 minut, až okraje začnou zlátnout. Během pečení troubu neotevírejte. Servírujte horké s čerstvým ovocem, meduňkou a posypané moučkovým cukrem.
Ingredience:
máslo mléko mouka hladká smetana ke šlehání vejce cukr třtinový