Clafoutis s třešněmi aneb letní král francouzských dezertů

Clafoutis s třešněmi aneb letní král francouzských dezertů

Ingredience

1 koláčová forma

  • 100 g bio hladké mouky Babiččina volba
  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 80 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 500 g vypeckovaných čerstvých třešní
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 panák likéru (doporučujeme amaretto či třešňovici)

K ozdobení:

  • moučkový cukr
  • čerstvé třešně
  • čerstvé lístky meduňky

 

Postup

Vypeckované třesně propláchněte v cedníku a vysypte do hlubší mísy. Promíchejte je s likérem, cukrem a citronovou šťávou. Takto nechte macerovat zhruba 60 minut, aby třešně vše vstřebaly.

Zhruba po půl hodině začněte předehřívat troubu na 180 °C. Připravte si formu a vymažte ji máslem, posypte také asi třetinou cukru.

V míse smíchejte mouku, vejce i žloutky, zbylý cukr, vyškrábaná zrníčka vanilky a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, nakonec pomalu zašlehejte také mléko a smetanu, úplně na závěr pak máslo.

Macerované třešně rozprostřete rovnoměrně na dno formy, zalijte těstem a pečte 30 minut, až okraje začnou zlátnout. Během pečení troubu neotevírejte. Servírujte horké s čerstvým ovocem, meduňkou a posypané moučkovým cukrem.