Jemná kapří paštika se salátem z řepy a křenem a extra suchý sekt Château Radyně

Ingredience
Na paštiku
- filet z kapra (hřbet) 250 g
- 1 vejce
- 1 lžička soli – zarovnaná
- špetka cukru
- pepř
- snítka petrželky
Na salát
- 200 g řepy
- 1 lžíce octa červený vinný ocet
- 1 lžíce panenský slunečnicový/řepkový
- cukr dle chuti
- sůl
- 1 lžíce namočených rozinek
- Strouhaný křen podle chuti
Postup:
Řepu uvaříme ve slupce doměkka. Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na plátky a ty pak marinujeme ve směsi oleje, octa a soli. Filet z kapra zbavíme kůže, kterou si ponecháme stranou na později. Filet rozemeleme na masovém mlýnku najemno, dochutíme solí, cukrem a pepřem, přidáme sekanou petrželku a žloutek. Z bílku vyšleháme sníh a ten lehce zamícháme do připravené směsi. Kůži rozprostřeme na potravinovou folii. Na vnitřní stranu kůže rozložíme vzniklý základ. Opatrně zabalíme do folie a vaříme mírným varem (do 80 °C) ideálně ve vývaru či ve vodě asi 30 minut. Podáváme studené s nastrouhaným křenem, namočenými hrozinkami a salátem z řepy. Tip šéfkuchaře! Kapr i řepa mají nasládlou chuť a skvěle spolu ladí. Křen dodá celému pokrmu říz.
Doporučení sommelierky: Slavnostní večeři si těžko představíme bez šumivého vína. Château Radyně extra brut vyráběný tradiční metodou kvašením v lahvi nepřetržitě již od roku 1945 se hodí jako sváteční přípitek a je rovněž báječným doprovodem k předkrmu z tradičního kapra.