Řízek smažený v krájené žemli, bramborové pyré s cibulkou a pikantní Ryzlink rýnský
Ingredience
- 1 bílý jogurt
- 2 stroužky česneku
- 600 g vepřového karé (120 g masa na osobu)
- hladká mouka
- 1 vejce
- 8 plátků toastového chleba (2 plátky na řízek)
- 600 g brambor
- plnotučné mléko
- máslo
- sůl
Postup:
Maso nakrájené na řízky naklepeme a naložíme je den předem do bílého jogurtu s prolisovaným česnekem. Obalíme je v trojobalu, namísto strouhanky ale použijeme toustový chléb. Plátky toustového chleba nakrájíme na malé kostičky a ty důkladně přimáčkneme na maso. Řízky smažíme v rozpáleném oleji.
Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Do scezených brambor přidáme teplé plnotučné mléko a máslo a rozmačkáme na kaši.
Cibulku nakrájíme na tenká kolečka, které osmažíme na rozpáleném sádle. Jakmile cibule začne zlátnout, položíme na papírovou utěrku a dokud je horká, poprášíme lehce mletou sladkou paprikou. Tip šéfkuchaře! Použitím na kostičky nakrájeného toustového chleba namísto strouhanky docílíme extra křupavého obalu.
Doporučení sommelierky: Pokud se držíte tradice a Štědrý večer si neumíte představit bez smaženého řízku, podávejte k němu suchý Víno Mikulov Sommelier Club, Ryzlink rýnský 2021, pozdní sběr. Smažené pokrmy si žádají výrazné víno kořeněné chuti a tento Ryzlink nejenže bude chuťově ladit, ale zároveň také usnadní trávení.