Vánočka z Valašska
Na jednu vánočku potřebujeme: 500 g hladké mouky, 385 g másla, 180 g mletého cukru, 3 vejce, 40 g vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, špetku soli, citronovou (případně i pomerančovou) kůru z bio plodů, rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor, můžou těsto „zašednout“), vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dl rumu
Rada Pavly Stoklasové: Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, opravdu se na nich nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré nechat suroviny, které se skladují v lednici, nějaký čas před pečením aklimatizovat třeba na kuchyňské lince, aby získaly pokojovou teplotu.
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilijeme asi 100 ml vlažného mléka – pozor: ne horkého! Přidáme lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut, až kvásek vzejde.
- Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
- Těsto vypracujeme pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním těsta práci.
- Do vypracovaného těsta na závěr přidáme ostatní suroviny – rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Hotové těsto necháme asi 20 minut odpočinout, až vykyne.
- Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli podkynout.
- Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
- Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu nakynout a pak pečeme při 165 °C přibližně 25 minut.
Tajný tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dl rumu, 30 g vanilkového cukru a 100 g mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme krájet.
Zdroj a foto: www.valachy.cz