Svěží kuřecí burger s jogurtovou omáčkou

Svěží kuřecí burger s jogurtovou omáčkou

Příprava: 35 - 40 minut Počet porcí: 4

Ingredience

  • 500 g Kuřecího mletého steaku s 99% masa od Drůbežářského závodu Klatovy 
  • 4 ks hamburgerových bulek
  • 4 rajčata
  • okurka salátová 
  • bílý jogurt nebo majonéza
  • hořčice 
  • 2 ks červené cibule
  • hlávkový salát
  • 3 - 4 stroužky česneku  
  • petrželka (nebo jiné čerstvé bylinky)
  • worchestrová omáčka
  • žloutek
  • balkánský sýr
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup: 

1/ Nejprve si připravte maso na burgery. Do mísy vložte kuřecí mleté maso, jednu nadrobno nakrájenou cibuli, 2 lžičky hořčice, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, 2 lžíce worchestrové omáčky, žloutek, nakonec osolte, opepřete a přidejte další koření do masa podle své libosti. Všechno dobře promíchejte, aby se všechny přísady hezky propojily. 

2/ Vytvořte ze směsi 4 velké koule, které následně vytvarujte do placky a uprostřed udělejte malou prohlubeň, která zabrání vyboulení při grilování. Dejte zatím odležet do ledničky. Mezitím si nakrájejte ingredience, které budete do burgeru vkládat.  Cibuli, salátovou okurku a rajčata.

3/Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Připravte si jogurt, který také můžete promíchat s bylinkami, česnekem a kořením. Burgerové bulky rozkrojte a natrhejte si na menší části hlávkový salát. 

4/ MAsové burgery vyndejte z lednice a potřete trochou olejem. Grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené. Pokud je máte rádi dobře udělané, nechte je tam ještě chvilku. Než se maso udělá, potřete burgerové bulky trochou oleje a opečte vnitřní stranu burgerových housek. 

5/ Nakonec vytáhněte housky, potřete z obou stran jogurtem a následně začněte vrstvit. Na spodní stranu housky přidejte salát, maso, dále přidejte jogurt, plátky okurky, rajčete a nakonec rozdrobte na rajčata balkánský sýr, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a burger uzavřete vrchní částí housky. 

TIP! Místo jogurtu s bylinkami si můžete připravit skutečné řecké tzatziky!

 

 

 

 

zdroj/foto: Drůbežářský závod Klatovy