Svěží kuřecí burger s jogurtovou omáčkou
Příprava: 35 - 40 minut Počet porcí: 4
Ingredience:
- 500 g Kuřecího mletého steaku s 99% masa od Drůbežářského závodu Klatovy
- 4 ks hamburgerových bulek
- 4 rajčata
- okurka salátová
- bílý jogurt nebo majonéza
- hořčice
- 2 ks červené cibule
- hlávkový salát
- 3 - 4 stroužky česneku
- petrželka (nebo jiné čerstvé bylinky)
- worchestrová omáčka
- žloutek
- balkánský sýr
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup:
1/ Nejprve si připravte maso na burgery. Do mísy vložte kuřecí mleté maso, jednu nadrobno nakrájenou cibuli, 2 lžičky hořčice, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, 2 lžíce worchestrové omáčky, žloutek, nakonec osolte, opepřete a přidejte další koření do masa podle své libosti. Všechno dobře promíchejte, aby se všechny přísady hezky propojily.
2/ Vytvořte ze směsi 4 velké koule, které následně vytvarujte do placky a uprostřed udělejte malou prohlubeň, která zabrání vyboulení při grilování. Dejte zatím odležet do ledničky. Mezitím si nakrájejte ingredience, které budete do burgeru vkládat. Cibuli, salátovou okurku a rajčata.
3/Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Připravte si jogurt, který také můžete promíchat s bylinkami, česnekem a kořením. Burgerové bulky rozkrojte a natrhejte si na menší části hlávkový salát.
4/ MAsové burgery vyndejte z lednice a potřete trochou olejem. Grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené. Pokud je máte rádi dobře udělané, nechte je tam ještě chvilku. Než se maso udělá, potřete burgerové bulky trochou oleje a opečte vnitřní stranu burgerových housek.
5/ Nakonec vytáhněte housky, potřete z obou stran jogurtem a následně začněte vrstvit. Na spodní stranu housky přidejte salát, maso, dále přidejte jogurt, plátky okurky, rajčete a nakonec rozdrobte na rajčata balkánský sýr, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a burger uzavřete vrchní částí housky.
TIP! Místo jogurtu s bylinkami si můžete připravit skutečné řecké tzatziky!
zdroj/foto: Drůbežářský závod Klatovy