Sakrajda

Sakrajda

 

Suroviny na 3 šišky:

400 g   bio hladké špaldové mouky Probio

200 g   bio mouky špaldové celozrnné jemně mleté Probio + na podsypání

200 g   bio třtinového cukru Probio

1          lžička sody

½         lžičky perníkového koření

½         lžičky skořice

100 g   másla

4          lžíce medu

4          vejce

Špetka soli
Povidla
Vejce na potření

 

Postup:

Mouky smíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením, skořicí a se solí. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a med a začněte zpracovávat těsto. Během hnětení přilejte rozšlehaná vejce. Těsto přendejte na vál a důkladně propracujte. Pokud se vám zdá příliš lepivé, podsypejte trochou mouky. 

Hotové těsto rozdělte na 3 stejně velké díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici odpočívat.

Každý díl těsta rozválejte na plát silný asi 0,5 cm – vzniknout by vám měl obdélník cca 25 × 30 cm. Během rozvalování se nebojte těsto pěkně podsypat moukou, aby se nelepilo na podložku. Potřete každý plát povidly (okraje nechte volné) a stočte do rolády. Konce zmáčkněte. 

Rolády přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Raději se snažte mít co největší rozestupy, rolády v troubě nabydou.

Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 160–170 °C. Pečte 40–45 minut. Zchladlé můžete začít krájet a servírovat. Sakrajda by vám však měla zabalená vydržet i několik dní.

 

 

 

 

 

zdroj/foto: Probio