Sakrajda
Suroviny na 3 šišky:
400 g bio hladké špaldové mouky Probio
200 g bio mouky špaldové celozrnné jemně mleté Probio + na podsypání
200 g bio třtinového cukru Probio
1 lžička sody
½ lžičky perníkového koření
½ lžičky skořice
100 g másla
4 lžíce medu
4 vejce
Špetka soli
Povidla
Vejce na potření
Postup:
Mouky smíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením, skořicí a se solí. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a med a začněte zpracovávat těsto. Během hnětení přilejte rozšlehaná vejce. Těsto přendejte na vál a důkladně propracujte. Pokud se vám zdá příliš lepivé, podsypejte trochou mouky.
Hotové těsto rozdělte na 3 stejně velké díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici odpočívat.
Každý díl těsta rozválejte na plát silný asi 0,5 cm – vzniknout by vám měl obdélník cca 25 × 30 cm. Během rozvalování se nebojte těsto pěkně podsypat moukou, aby se nelepilo na podložku. Potřete každý plát povidly (okraje nechte volné) a stočte do rolády. Konce zmáčkněte.
Rolády přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Raději se snažte mít co největší rozestupy, rolády v troubě nabydou.
Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 160–170 °C. Pečte 40–45 minut. Zchladlé můžete začít krájet a servírovat. Sakrajda by vám však měla zabalená vydržet i několik dní.
zdroj/foto: Probio