Bezlepkové švestkové koule z bramborového těsta

Bezlepkové švestkové koule z bramborového těsta

Ingredience

Těsto
  • 300 g uvařené prolisované brambory
  • 120 g Universal mix Liana (případně podle potřeby)
  • 1/2 KL sůl
  • 1 ks vejce (v případě intolerance můžeme vynechat)
  • švestky
  • švestkový džem k plnění vypeckovaných švestek

Dodatky


Z této dávky můžete připravit 8 velkých koulí nebo 12 menších, v závislosti na tom, jakou velikost upřednostníte.

 

POSTUP

1. Z protlačených brambor, směsi Universal mix Liana, soli a vajíčka vypracujeme nelepivé těsto.

2. Na pomoučené pracovní desce vyválíme z těsta plát. Rozřízneme na čtverce, do každého čtverce vložíme vypeckované švestky, naplníme švestkovým džemem, zabalíme a dlaněmi vyformujeme do tvaru koule.

3. Vaříme ve vroucí osolené vodě. Po vyplutí na povrch koule necháme povařit ještě 5 minut a vyjmeme je do studené vody.

4. Polijeme opraženým máslem a posypeme moučkovým a skořicovým cukrem. Podáváme ještě teplé.

Dobrý tip: Chcete-li vyzkoušet něco nového, švestky můžete místo švestkového džemu naplnit makovou nebo tvarohovou nádivkou, která jim dodá zajímavou chuť. Pokud nemáte po ruce švestky, skvělou alternativou je i jiné ovoce, například meruňky, jahody nebo maliny. Fantazii se meze nekladou – zkuste různé kombinace a vytvořte si své oblíbené varianty!