Bramborové šišky s mákem

Ingredience
- 600 g moučných brambor (varný typ C – uvedena váha syrových brambor)
- 200 g polohrubé mouky Babiččina volba
- 1 celé vejce (případně 2 menší)
- sůl
Na dokončení:
- 100 g mletého máku
- 50 g moučkového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 4 lžíce rozehřátých švestkových povidel
Postup
Uvařte brambory ve slupce a poté je zcela vychladlé oloupejte. Následně je prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Rukama nebo vařečkou vypracujte těsto, které nelepí. Nechte ho pár minut odstát a poté na pomoučeném vále postupně vyválejte šišky a skládejte je na pomoučený tác.
Abyste měli šišky stejné, můžete si odvažovat po 40 g těsto, než je vyválíte. Dohromady tak z těsta vytvoříte 20 šišek, na každou porci 5.
Šišky vhoďte (nejlépe všechny najednou, jestli vám to hrnec dovolí) do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou. Nakonec je na talíři posypte mákem a cukrem, polijte máslem a přidejte rozehřátá povidla.
zdroj/foto: GoodMills Česko
Ingredience:
mák mletý máslo mouka polohrubá vejce uvařené brambory ve slupce