Krvavý cheesecake

Krvavý cheesecake

Připravte lehký smetanový cheesecake s „krvavým“ jahodovým přelivem dozdobený žížalkami a získejte tak efektní dekoraci i vynikající dezert v jednom. Stojí za to!

Na korpus (dortová forma o průměru 24 cm)

140 g grahamových (máslových) sušenek
30 g krupicového cukru
10 g kakaa
70 g másla

Na sýrovou směs

600 g smetanového sýra (typu Philadelphia)
150 g cukru
3 vejce
80 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
80 g čokoládové polevy (nebo 60 čokolády na vaření, 10 g másla, 10 g krupicového cukru)

Krvavá poleva

hrst zralých jahod
2 lžíce vanilkového cukru (nebo normálního s trochou vanilky)
žížaly HARIBO Wummies na ozdobu

  1. Sušenky rozdrtíme a vsypeme do mísy. Přidáme k nim cukr, kakao a rozpuštěné máslo a dobře promícháme.
  2. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, zavřeme dortovou obručí a vyplníme směsí, kterou dobře vtlačíme. Po stranách vytvoříme nízký okraj. Při teplotě 175 °C zapékáme asi 15 minut (v horkovzdušné troubě na 160 °C).
  3. Sýr nejdříve metličkou prošleháme a nadlehčíme, teprve poté vmícháme cukr. Přidáme vejce, které se směsí smícháme, vlijeme šlehačku a vše dobře promísíme. Nakonec přidáme vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy vše dobře prošleháme.
  4. Směs nalijeme na rozpečený korpus, uhladíme a ve vyhřáté troubě při 175 °C pečeme 15 minut. Poté teplotu zmírníme na 140 °C a dopékáme ještě hodinu (v horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C 16 minut a poté hodinu na 130 °C).
  5. Jakmile koláč vyjmeme z trouby, nožem obkroužíme okraj. Poté jej necháme vychladit a dobře ztuhnout (nejlépe až do druhého dne).
  6. Krvavou polevu připravíme tak, že jahody svaříme s cukrem a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Polevou dort polejeme a dozdobíme barevnými žížalkami.