Jogurtové muffiny s ovecem ze Světa zdraví
Lahodné borůvky a třešně nebo višně. S jogurtem nebo bez. K snídani nebo k odpolednímu posezení s rodinou či přáteli. Hezký a zdravý doplněk na piknik nebo do batůžku na výlet. To jsou muffiny, malé bábovičky, které miluje snad každý. Tyto jsou navíc bezlepkové.
- 400 g bílého jogurtu - 3,5 % tuku (Hollandia)
- 250 g pohankové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g másla
- 2 vejce
- 140 g kokosového cukru (nebo třtinového)
- 1 vanilkový cukr
- 1 banán
- 100 g borůvek
- 100 g třešní
- citronová kůra
- jogurt + máta na ozdobu
- košíčky na muffiny
V míse smícháme všechny suché ingredience. Vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Do žloutků zašleháme i cukr a povolené máslo. Banán rozmačkáme vidličkou a vmícháme do žloutkové směsi, k tomu přidáme jogurt a vsypeme směs ze suchých ingrediencí. Důkladně promícháme, poté přidáme ještě kůru z citronu a na závěr lehce vmícháme pěnu z bílků.
Pečeme ve formě na muffiny, do které předem vložíme papírové košíčky. Nalijeme těsto přibližně do ⅔ košíčků, dozdobíme borůvkami a třešněmi a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–12 minut. Průběžně zkoušíme špejlí (těsto by se na ni nemělo lepit).
Vychladlé muffiny podáváme s kopečkem jogurtu ozdobeným mátou a třešněmi nebo borůvkami.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/jogurtove-muffiny-s-boruvkami-tresnemi
Ingredience: