Houbový krém se sýrovo-šunkovými knedlíčky
Houbový krém s knedlíčky? Že jste ještě tuto kombinaci nevyzkoušeli? Teď je ta správná chvíle. Houbové aroma a kuřecí vývar k sobě perfektně ladí. Sýrovo-šunkové knedlíčky jsou pak pomyslnou třešinkou polévky.
4 porce, 40 min., náročnost střední
Ingredience na polévku:
- 400 g hub (hříbky, žampiony nebo podobné druhy hub)
- 1 cibule
- 50 g másla
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- 600 ml vývaru
- 250 ml 30% smetany
- sůl, pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- hladkolistá petržel
Ingredience na knedlíčky:
- 1 šalotka
- 25 g másla
- 2 lžíce smetany
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 50 g eidamu v celku
- 2 plátky šunky
- lžička nasekané petržele
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 2 lžíce strouhanky
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky.
- Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje.
- Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte.
- Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar.
- Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte.
- Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte.
- Vmíchejte nasekanou petržel.
- Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle.
- Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem.
- Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku.
- Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel.
- Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou, nebo zahustit další strouhankou.
- Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.