Věnečky se žloutkovým krémem
Věnečky jak z cukrárny si podle receptu zvládnete udělat i doma. Příprava je sice trošku časově náročná,
ale za ten výsledek to stojí. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou a čerstvým ovocem.
Cca 15 věnečků, 2 hodiny příprava, náročnost vysoká
Ingredience na těsto:
- 375 ml mléka
- 100 g másla
- 220 g hladké mouky
- špetka soli
- 5 vajec
Ingredience na krém:
- 500 ml 30% smetany
- 6 žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový pudink
- 30 ml rumu
TIP: Krém můžete připravovat na vodní lázni, abyste měli jistotu, že se nesrazí.
Nezapomeňte moučkový cukr na ozdobu.
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu.
- Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu.
- Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
- Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
- Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
- Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu.
- Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
- Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany.
- Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá.
- Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
- Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají
s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.
Ingredience:
sůl cukr krupice máslo mléko mouka hladká rum smetana na vaření vanilkový lusk vejce