Vejce Benedikt

Vejce Benedikt

 

PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | VAŘENÍ: 15 MINUT


NA HOLANDSKOU OMÁČKU:
150 ml bílého vinného octa
3 kuličky pepře
hrst petrželky, nakrájená nadrobno + na ozdobu
3 žloutky, rozmíchané
150 g másla, rozpuštěného
sůl a pepř + 1 lžíce citronové šťávy


NA POŠÍROVANÁ VEJCE A TOUSTY:
1 lžíce bílého vinného octa
2 vejce
1 lžíce másla
2 housky, rozpůlené
100 g šunky
barevný pepř, čerstvá bazalka a pažitka či jiné
bylinky na ozdobu

 

Postup

Začněte holandskou omáčkou. Ocet nalijte do malého kastrůlku, přidejte kuličky pepře, hrst bylinek a vše svařte
na polovinu. Přeceďte a dejte stranou.

Ve vodní lázni prošlehejte ve vhodné misce 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs
nezhoustne na konzistenci pudinku. Opatrně a postupně vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí,
pepřem a citronovou šťávou. Udržujte teplé.

Dejte se do pošírovaných vajec. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrnku
rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír, a vejce vložte doprostřed vzniklého víru.
Vejce vařte ve vodě 2–3 minuty a pak ho děrovanou naběračkou vyjměte ven. Stejný postup opakujte
se zbylým vejcem.

Na pánvi vymazané máslem opečte housky, na spodní díly položte šunku a dejte na pár minut zapéct
do trouby předehřáté na 180 °C, aby šunka měla navrchu kůrčičku. Hotové dejte na talíř, na šunku položte
pošírované vejce a nakonec přelijte holandskou omáčkou a ozdobte bylinkami.

Ingredience: