Přírodní krůtí plátek s celerovými hranolkami a okurkou
Období masopustu už sice začalo, ale lehce stravitelný krůtí plátek, který obsahuje velké množství bílkovin a málo tuku, si dopřát můžeme. Celerové hranolky k němu doplní zejména vitamin C, který se v období chřipek více než hodí. Výhodou této tradiční české zeleniny je i její příznivá cena. Tento pokrm není nijak bohatý na sacharidy, proto si můžete dopřát více tuku, např. tučnější zakysanou smetanu.
Ingredience (1 porce)
- 150 g krůtích prsou
- 200 g celeru (cca ½ menší bulvy)
- 200 g salátové okurky
- 50 ml 15% zakysané smetany
- 15 ml olivového oleje(1 ČL na celer, 1 PL na restování masa)
- 2 g soli (špetka)
- 2 g pepře (špetka)
- 2 g čerstvé chilli papričky (špetka)
- 5 gramů čerstvé pažitky
Postup
Celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Promícháme s olivovým olejem a solí a pečeme v pekáči v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Hranolky průběžně kontrolujeme.
Maso omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme a na olivovém oleji opečeme z obou stran.
Dip připravíme smícháním zakysané smetany, soli, pažitky a chilli papričky.
Maso podáváme s hranolkami, na kolečka nakrájenou salátovou okurkou a dipem.
- 1 porce, doba přípravy 45 minut, 2006 kJ / 478 kcal, 2006 kJ na 1 porci
- Tuky: 28 g
- Sacharidy: 21 g
- Bílkoviny: 36 g
- Vláknina: 9 g
- Vhodné pro diabetiky a sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/prirodni-kruti-platek-s-celerovymi-hranolky-a-okurkou