Přírodní krůtí plátek s celerovými hranolkami a okurkou

Přírodní krůtí plátek s celerovými hranolkami a okurkou

Období masopustu už sice začalo, ale lehce stravitelný krůtí plátek, který obsahuje velké množství bílkovin a málo tuku, si dopřát můžeme. Celerové hranolky k němu doplní zejména vitamin C, který se v období chřipek více než hodí. Výhodou této tradiční české zeleniny je i její příznivá cena. Tento pokrm není nijak bohatý na sacharidy, proto si můžete dopřát více tuku, např. tučnější zakysanou smetanu.

Ingredience (1 porce)

  • 150 g krůtích prsou
  • 200 g celeru (cca ½ menší bulvy)
  • 200 g salátové okurky
  • 50 ml 15% zakysané smetany
  • 15 ml olivového oleje(1 ČL na celer, 1 PL na restování masa)
  • 2 g soli (špetka)
  • 2 g pepře (špetka)
  • 2 g čerstvé chilli papričky (špetka)
  • 5 gramů čerstvé pažitky 

 

Postup

Celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Promícháme s olivovým olejem a solí a pečeme v pekáči v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Hranolky průběžně kontrolujeme.   

Maso omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme a na olivovém oleji opečeme z obou stran.

Dip připravíme smícháním zakysané smetany, soli, pažitky a chilli papričky.

Maso podáváme s hranolkami, na kolečka nakrájenou salátovou okurkou a dipem.

 

  • 1 porce, doba přípravy  45 minut, 2006 kJ / 478 kcal, 2006 kJ na 1 porci
  • Tuky: 28 g            
  • Sacharidy: 21 g
  • Bílkoviny: 36 g
  • Vláknina: 9 g
  • Vhodné pro diabetiky a sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/prirodni-kruti-platek-s-celerovymi-hranolky-a-okurkou