Valentýnské cupcakes z Valašska

Valentýnské cupcakes z Valašska

 

Suroviny:

3/4 hrnku Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1 ks čokolády nasekané na kousky
1/2 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky soli
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 vejce 
1 lžička vanilkového extraktu

Smetanový krém: 
400 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
200 g smetany ke šlehání 40%
asi 4 lžíce cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

V míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Tuto směs odložíme stranou. Ve větší míse vyšleháme krupicový cukr, olej a vejce do pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimícháme mouku s kakaem a Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vyšleháme do hladka. Do vzniklé hmoty přimícháme nasekané kousky čokolády. Rozdělte do připravených 12 košíčků a pečeme při 170 stupních 18 - 20 minut. Po upečení necháme cupcakes pár minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendáme na chladicí mřížku.

Kysanou smetanu z Valašska necháme v lednici přes noc vykapat v plátěné utěrce. Smetana se tak zbaví přebytečné vody a bude krásně hustá.  Šlehačku ušleháme společně s cukrem a vanilkovým extraktem do tuha. Kysanou smetanu lehce našleháme a opatrně po částech vmícháme ušlehanou šlehačku. Vznikne Vám krásně nadýchaný, přesto pevný krém. Podle chuti můžete přisladit, můžeme také dobarvit potravinářským barvivem. Zdobícím sáčkem pak stříkáme na muffiny. Můžeme dozdobit malinami, srdíčky.