Krůtí kapsa s fíky a mozzarellou
Ingredience
- 4 kskrůtí řízky (měly by mít kompaktní tvar)
- 4 lžícekvalitního řepkového oleje
- 100 gsušených fíků
- 1 dcllžíce suchého bílého vína
- 1 ksčervené cibule
- 100 gmozzarelly
- 100 ganglické slaniny
- špetka soli
- pepř
- sladká paprika
- 1 lžícemedu
- sušený tymián + čerstvý na ozdobu
- 240 grýže tří barev Lagris
- lístky barevných salátů
- světlá balzamiková redukce
Příprava
- Krůtí řízky naklepeme do tenčího plátku (pokud máte dřevěné prkénko, je lepší jej namočit nebo potáhnout fólií, aby zbytečně nevsáklo šťávu z masa). Lehce je potřeme olejem a necháme chvilku odpočívat.
- Mezitím si připravíme náplň: fíky nasekáme na malé kousky, dáme je do misky a polijeme třemi lžícemi vína. Pak si najemno nasekáme cibuli a přidáme ji k fíkům. Mozzarellu a slaninu nakrájíme na malé kostičky a také vmícháme. Směs osolíme, opepříme a necháme 15 minut odstát.
- Každý plátek masa rozložíme na prkénko, jednu polovinu poklademe náplní, překlopíme druhou polovinou a vzniklé kapsy na okrajích upevníme párátky. Z obou stran je osolíme, opepříme, poprášíme paprikou a tymiánem.
- Připravíme si horkou osolenou vodu na rýži, rýži pak dáme vařit těsně předtím, než začneme opékat maso.
- Na pánvi si rozpálíme zbylou trošku oleje. Kapsy opečeme z každé strany cca 5 minut, aby získaly pěknou zlatavou barvu. Pak je podlijeme zbylým vínem a doplníme ho vodou, tak aby bylo na dně cca 1 cm tekutiny, přidáme lžíci medu, přiklopíme pokličkou a necháme 15 minut dusit. V polovině dušení je otočíme. Uvařenou rýži slijeme.
- Když jsou kapsy hotové, ochutnáme a případně dosolíme šťávu. Hotové kapsy důkladně polijeme šťávou (budou se také krásně lesknout), ozdobíme čerstvým tymiánem a podáváme s rýží.
Servírování: Talíře před servírováním ozdobíme barevnými lístky salátu, můžeme je pokapat světlou balzamikovou redukcí.
zdroj: www.podravka.cz/recept/1084644/kruti-kapsa-s-fiky-a-mozzarellou-ryze/