Pampeliškový med. Znáte ho?

Pampeliškový med. Znáte ho?

Spousta z nás si moc ráda přisladí čaj medem, je to chutné a hlavně zdravé. Med od včeliček si doma sami připravit nemůžeme, jak je to ale s medem z pampelišek? Ten ano! A jeho příprava je nadmíru jednoduchá. Suroviny:400 ks pampelišek2 l vody3 ks citrónu2 kg cukru krystal 


Spousta z nás si moc ráda přisladí čaj medem, je to chutné a hlavně zdravé. Med od včeliček si doma sami připravit nemůžeme, jak je to ale s medem z pampelišek? Ten ano! A jeho příprava je nadmíru jednoduchá. 

wikimedia org

Suroviny:

  • 400 ks pampelišek
  • 2 l vody
  • 3 ks citrónu
  • 2 kg cukru krystal

 

Příprava:

Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.

Už jste jej stihli vyzkoušet? Jak se vám povedl? Podělte se s námi v komentářích.

 

Markét ,)