před 11 lety, 20.05.2014 00:00
Tomáš Čáp
Recepty
Správné osvěžení? Domácí bezinková limonáda!
Určitě jste se stihli podívat na předpověď počasí na následující dny a možná jste byli nejprve stejně ohromeni, jako já. Po chvíli úžasu jistě následoval letmý úsměv, protože teplo a sluníčko je už zapotřebí. Jak se ale příjemně osvěžit, když je tepleji, než by m
Určitě jste se stihli podívat na předpověď počasí na následující dny a možná jste byli nejprve stejně ohromeni, jako já. Po chvíli úžasu jistě následoval letmý úsměv, protože teplo a sluníčko je už zapotřebí. Jak se ale příjemně osvěžit, když je tepleji, než by mělo? Vhodnou limonádou!

Suroviny:
- 8 větších stvolů květu černého bezu
- 5 l vody
- 500 g cukru krystal
- 2 dcl vinného nebo jablečného octa
- 1 ks větší citron
Příprava:
Do pětilitrové láhve si vložíme důkladně oprané květy z černého bezu, přidáme omytý a na kolečka nakrájený citron (ideálně zbavený jadérek), cukr a ocet. Vše zalijeme uvedeným množstvím vody. Láhev přikryjeme čistým plátnem a důkladně ovážeme (může být i celofán - ten je však potřeba jemně proděravět). Uložíme na bezpečné místo a necháme tři dny stát. Po třech dnech směs promícháme, přecedíme a můžeme začít s plněním do lahví. Ty důkladně uzavřeme a necháme ideálně deset dní v chladném místě odstát. Podává se dle chuti naředěné s vodou, jelikož je hustší a má silnou chuť a aroma.
Co říkáte? Touto lahodnou limonádou nás hostila naše babička snad každé parné léto. Znáte ji? Také ji vaříte? Nebo z bezu připravujete jiné recepty, jako třeba domácí šťávu, kterou já osobně musím mít rok co rok ve sklepě?
Podělte se s námi! Více receptů najdete v blogu. Navštívit můžete i další naši stránku s recepty:
http://recepty.dokonalazena.cz/
Markét ,)
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)