Italské masové koule

Italské masové koule

Italové jsou posedlí masovými koulemi. Téměř každá italská rodina má svůj vlastní rodinný recept z různých druhů ingrediencí. Věřte nebo ne, masové koule nejsou v Itálii tradičně servírovány se špagetami, jak by každý strávník italského jídla očekával. Podle tradičních receptů se do těsta přidává oblíbený sýr parmazán, který hotovým masovým koulím dodává tu správnou, vytříbenou chuť. Pojďme vyzkoušet oblíbený rodinný recept sester Chiappových z televizního pořadu o italské kuchyni „Prostě Italské“.

Směs na koule:
500 g italských klobás
100 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
1 stroužek česneku – jemně nasekaný
100 g strouhanky
2 střední vejce
hrst nasekané petrželky
1 lžička mletého fenyklu
1 lžička soli
½ lžičky čerstvě mletého pepře
olivový olej

Polentová kaše:
200 g polenty
malý kousek másla
800 ml studené vody
2 hrsti strouhaného parmezánu
sůl k dochucení

Omáčka:
2 nahrubo nakrájené červené papriky
4 středně velká rajčata rozpůlená
1 celá palička česneku
1 podélně rozpůlená chilli paprička
pár snítek tymiánu
mořská sůl
pepř
olivový olej

Příprava:

Nejdříve si předehřejte troubu na 180 ° C. Vložte na plech nakrájené červené papriky, rozpůlená rajčata, česnek, chilli, dochuťte solí a pepřem a pokapejte olivovým olejem. Vložte do rozehřáté trouby a pečte 15 až 20 minut. Upečenou zeleninu vhoďte do mixéru a rozmixujte. Popřípadě ještě dochuťte solí, pepřem, či olivovým olejem.

Do vedlejší mísy vložte všechny ingredience na karbanátky (krom oleje) a důkladně je promíchejte, aby se všechny složky směsi pořádně promíchaly. Nyní začněte tvořit masové koule ve velikosti většího vlašského ořechu. Na pánvi rozehřejte olej, do kterého masové koule vkládejte. Nezapomeňte je pravidelně otáčet, aby se po celém povrchu dostatečně propekly. Až masové koule ze všech stran zezlátnou, vyndejte je z pánve na ubrousek, kterým vysajete přebytečný tuk.

Nakonec vložte polentu spolu s vodou do většího hrnce, přidejte kousek másla a přiveďte vše k varu. Po celou dobu polentu v hrnci míchejte, aby hmota nezhrudkovatěla. Ve finále přidejte do polenty parmazán a případně dochuťte solí.

Ještě teplé masové koule podávejte společně s omáčkou s polentovou kaší posypané hoblinkami parmazánu a zakápnuté olivovým olejem.

 

Ingredience: