V poslední době se roztrhl pytel s lidmi, kteří se chlubí vlastnoruční výrobou domácí šunky, z nového šunkovaru. Já osobně nejsem moc zastánce stovek robotů, které by lemovaly mou kuchyňskou linku a tak jsem zapátrala po návodu na výrobu šunky, bez onoho přístroje.
Su
V poslední době se roztrhl pytel s lidmi, kteří se chlubí vlastnoruční výrobou domácí šunky, z nového šunkovaru. Já osobně nejsem moc zastánce stovek robotů, které by lemovaly mou kuchyňskou linku a tak jsem zapátrala po návodu na výrobu šunky, bez onoho přístroje.
Suroviny:
Příprava:
Maso nakrájíme na kostky, přimícháme vše ostatní a necháme cca 2 dny v chladnu odležet. Poté řádně prohněteme, natlačíme do střeva na tlačenku (je třeba důkladně napěchovat po vrstvách), zavážeme a vaříme v hrnci s vodou 2 hodiny na 80° (je důležité, aby teplota vody byla neměnná). Poté vytáhneme, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do ledničky, asi na hodinu. A máme hotovo.
Rychlosůl se dá samozřejmě nahradit i solí obyčejnou, ale byla jsem upozorněna, že v tom případě místo šunky z hrnce vytáhnu spíše dušené maso. Takže záleží na každém, podle uvážení, k jaké variantě se uchýlí...
Co vy? Děláte domácí šunku? Jaký je váš recept? Podělte se s námi v diskuzi.
Markét ,)
Re: Domácí šunka, bez šunkovaru! Zkoušeli jste?
Lanka (host) / před 5 lety 05.08.2020 14:08
Zkoušela jsem to bez šunkovaru a moc se mi to nepovedlo. Pak jsem se rozhodla vybrat nový šunkovar, kde se šunka připravuje jedna báseň. Vybrala jsem šunkovar podle tohoto návodu: https://www.testino.cz/sunkovary