Čokoládový dort, jako z pohádky? Zde je recept!

Čokoládový dort, jako z pohádky? Zde je recept!

Já osobně jsem milovník čokolády v každém stavu. A teď, když jsem ve stavu požehnaném jí holduji dvojnásobně. Vždy mě v televizi nadchly čokoládové dorty, které vypadaly tak lákavě, až jsem si říkala, že jejich příprava bude komplikovaná. A opak je pravdou.  Surovi


Já osobně jsem milovník čokolády v každém stavu. A teď, když jsem ve stavu požehnaném jí holduji dvojnásobně. Vždy mě v televizi nadchly čokoládové dorty, které vypadaly tak lákavě, až jsem si říkala, že jejich příprava bude komplikovaná. A opak je pravdou. 

purplefoodie com

Suroviny:

Těsto:
  • 200 g tmavé čokolády (ideálně min. 60%)
  • 30 g kakaa
  • 250 g másla
  • 250 g cukru krupice
  • 3 ks vajec
  • 100 ml 3,5% mléka
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžička instantní kávy
  • 220 g hladké mouky
Poleva:
  • 250 ml šlehačky v krabičce
  • 250 g čokolády na vaření

Příprava:

Ve vodní lázni rozehřejeme na kousky nakrájenou čokoládu, poté přidáme na kousky pokrájené máslo, které necháme v čokoládě rozpustit, aby vznikla jednolitá hmota. Poté přidáme instantní kávu a aroma. Vzniklou hmotu nalijeme do mísy a necháme chvíli chladnout. Poté přidáme cukr, vidličkou našlehaná vajíčka a mléko, přičemž každé zvlášť šlehačem do těsta zašleháme. Dále přidáme mouku, kakao a na závěr kypřící prášek. Vše prosejeme pomocí sítka a promícháme. Vzniklé těsto nyní můžeme vlít do předem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 160 °C na 60 minut. Přelivu či polevy docílíme tak, že do hrnce nalijeme šlehačku. Když téměř dosáhne varu, vypneme plotýnku a poté přidáme nasekanou čokoládu, kterou necháme rozpustit. Polevou lze dort polít (předtím je třeba nechat polevu trochu zchladnout, aby nebyla tak tekutá) a dát do lednice ztuhnout úplně, či podávat jako přeliv (nejlépe teplý) přímo na ukrojený kousek dortu.   Co říkáte tomuto receptu? Máte nějaký svůj osvědčený? Podělte se o něj s námi!   Markét ,)