Masopustní bavorské vdolky s povidly
Ingredience na těsto:
- 1 balíček Vitana Droždí sušené pekařské
- špetka soli
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g moučkového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 30 ml řepkového oleje + na smažení
- 4 lžíce tuzemáku
na ozdobu:
- Hamé Švestková povidla
- 250 ml šlehačky ke šlehání
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Droždí vsypte do misky, přidejte 2 lžíce hladké mouky, lžičku cukru a promíchejte, a 4 lžíce vlažného mléka a nechte 5 minut odpočívat. Polohrubou mouku smíchejte se solí, zbylým cukrem, vejci, tuzemákem a připraveným kváskem z droždí. Přidejte 30 ml oleje a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě vykynout.
Na pomoučněném válu vykynuté těsto propracujte a vyválejte placku o tloušťce 2 cm. Z ní vykrojte pomocí sklenice kolečka o průměru 6 cm. Ty nechte ještě 10 minut vykynout, poté prsty trochu roztáhněte a uprostřed nich udělejte malý důlek.
Ve vyšším pánvi na rozpáleném oleji vdolky po obou stranách osmažte dozlatova a poté nechte okapat na ubrousku od přebytečného oleje.
Vychladlé vdolky ozdobte povidly, vyšlehanou šlehačkou a pocukrujte.
Zdroj: www.receptyschuti.cz/recept/masopustni-bavorske-vdolky-s-povidly/2305
Ingredience: